Arnhemse makers winnen Gouden Hert bij Go Short
maandag 12 september 2022

Arnhemse makers winnen Gouden Hert bij Go Short

Mirthe Dokter en Stijn van Gorkum hebben het Focus Filmtheater verlaten met een prijzenketting om hun nek voor respectievelijk hun films The Leatherback (non-fictie) en A Howling Dog (fictie). Hiermee winnen zij ieder een bedrag van € 1.000,- aan prijzengeld. De Special Mention gaat naar Eva Krol met haar film Meer dan Woorden.

Kortefilmfestival Go Short Arnhem staat volledig in het teken van regionaal filmtalent. Om (beginnende) makers te stimuleren organiseert Go Short samen met Gelders DOEK jaarlijks de Gelders Kort Competitie. De genomineerde films in deze competitie waren tijdens het vierdaagse festival op het grote doek te zien. De winnaars werden gepresenteerd in een bomvolle zaal in Focus Filmtheater, door de jury. De vakjury van de competitie bestond dit jaar uit Jessica de Jaeger (oud-directeur LAFF), Derk van den Berg (producent Berend Botje) en Klaas Arie Westland (initiator Gelders DOEK). Zij gaven per film hun oordeel.

Mirthe Dokter, The Leatherback (Gouden Hert voor beste non-fictie)
Dokter maakte een film over de grootste zeeschildpad ter wereld die met uitsterven bedreigd wordt. In het kader van natuurpreservatie reist Dokter in haar film af naar Ghana om de strijd van de lokale bevolking tegen het uitsterven van de zeeschildpad in beeld te brengen.

De jury: ‘Als jury willen we deze jonge heldin stimuleren haar eigen stijl te vinden. We zien dit echt als een ontwikkelingsprijs voor deze veelbelovende kunstenaar die laveert tussen animatie, documentaire, fictie en spel. De integriteit en kwetsbaarheid van de maker spatten van het scherm. Je wordt hierdoor meegezogen in haar missie, waardoor je ook bij jezelf te rade gaat wat je met dit onderwerp moet.’

Westland overhandigde Dokter daarnaast de Gelders DOEK Ledenprijs, omdat deze film door de leden van het makerscollectief als beste werd bevonden. Ze ontvangt daarmee een jaar lidmaatschap van Gelders DOEK.

Stijn van Gorkum, A Howling Dog (Gouden Hert voor beste fictie)
De film van Van Gorkum is een animatiefilm over de manier waarop mensen tijdens de lockdown van de coronacrisis leefden. Van Gorkum neemt je als kijker mee en laat je de mensen die naast elkaar wonen observeren als in een poppenhuis.

Westland en De Jaeger lezen op het podium het juryrapport voor: ‘Deze sferische en absurdistische afstudeerfilm is van een zeer jonge veelbelovende maker. Van Gorkum weet met animatie een geheel eigen wereld te creëren. Hij brengt je als kijker in verwarring, hij ontroert je en hij sleept je mee. Door de sterke cast, het sounddesign en lichtgebruik weet Van Gorkum je vanaf het begin te pakken. Bovendien vangt deze film op een geheel eigen creatieve manier maatschappelijk relevante thema’s.’

Eva Krol, Meer dan Woorden (Special Mention)
De vakjury wilde aan de film van Krol extra aandacht besteden door de film te larderen met een zogenoemde Special Mention. Hoe ga je ermee om als een goede vriendin en danspartner haar eigen leven neemt? Deze nachtmerrie overkwam de leden van dansgroep L.O.F. Dancecrew.

Jurylid Westland: ‘Prachtig geschoten korte film tussen documentaire en fictie in met een mooie opbouw en een goede montage. De boodschap die erin verstopt zit – als je niet kunt praten zeg het met je lijf – is een aanbeveling voor velen van ons.’

Bron: Go Short Arnhem/BM

Bericht delen