Aldith Hunkar met Firma Erfgoed terug in de Lage Landen
maandag 30 oktober 2023

Aldith Hunkar met Firma Erfgoed terug in de Lage Landen

In het nieuwe seizoen van het EO-programma Firma Erfgoed zet presentator Aldith Hunkar haar zoektocht voort naar cultureel en religieus erfgoed op onverwachte plekken.

Wat zijn de verhalen achter ons erfgoed en wat leren ze over onze geschiedenis en cultuur? En hoe beïnvloeden die lessen uit het verleden keuzes voor de toekomst? Na de speciale serie Firma Erfgoed Overzee – over ons koloniale verleden – reist Aldith Hunkar nu weer door de Lage Landen.

In vier afleveringen bezoekt ze onder andere de Hernhutters in Zeist en het wereldberoemde ‘graf met de handjes’ in Roermond. Aldith gaat op de koffie bij de onbekendste bestsellerauteur van Nederland; de vrouw die al ruim veertig jaar in haar eentje de beroemde Enkhuizer Almanak maakt. En ze kijkt mee hoe in het Vlaamse Mechelen al ruim een eeuw het vak van ‘beiaardier’ wordt onderwezen.

Geen sprookjes
Aldith: “Bij het maken van de EO-serie Firma Erfgoed ben ik weer verrast door alle verhalen die ons erfgoed vertellen. De heksen in Roermond bijvoorbeeld. Ik dacht aanvankelijk dat het een grappig verhaal zou worden, omdat wij heksen vooral kennen uit sprookjes. Maar het blijkt een daadwerkelijk gebeurde geschiedenis van onderdrukking, geweld en moord.”

Graf met de handjes
“Ik ben ook vaak ontroerd geweest tijdens het filmen”, vervolgt Aldith. “Op de Beiaardschool in Mechelen is het bijvoorbeeld prachtig om te zien hoe die oude traditie van de Lage Landen nieuw leven wordt ingeblazen door jonge mensen. Wat mij ook raakte zijn die twee geliefden die door hun geloof werden gescheiden maar die elkaar in de dood, op de begraafplaats in Roermond, toch weer vonden. Met onze Caribische reis voor seizoen 3 vers in het geheugen is het hoopgevend om te zien wat er in Nederland allemaal gebeurt in dit jaar van herdenking van het slavernijverleden, nu er ruimte is ontstaan voor verschillende narratieven.”

Het vierde seizoen van Firma Erfgoed start op zondag 19 november om 17.45 uur bij de EO op NPO 2.

Bron: EO/BM

Bericht delen