Afke Boven nieuwe presentator NOS Journaal
woensdag 2 februari 2022

Afke Boven nieuwe presentator NOS Journaal

Het NOS Journaal heeft een nieuwe presentator: Afke Boven. Zij is verkozen via een interne screentest, uit 39 kandidaten.

Met haar aanstelling is het team presentatoren van het NOS Journaal, dat incompleet was geraakt door het vertrek van Astrid Kersseboom naar het NOS Radio 1 Journaal en Amber Brantsen naar Viaplay, weer volledig op sterkte. De komende tijd staat in het teken van inwerken en oefenen; in maart presenteert Afke haar eerste uitzending.

Afke Boven (41) komt van Ameland, woont in Drenthe en was de afgelopen acht jaar in verschillende functies (eindredacteur, presentator, verslaggever) werkzaam voor Omrop Fryslân. In 2017 maakte ze de documentaire Niet dromen, maar doen (over de Friese Grammy-winnares Femke Weidema – ook te zien geweest via de NPO). Na haar opleiding aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Zwolle was ze redacteur bij een groot aantal, voornamelijk commerciële, televisieprogramma’s.

Een klein jaar geleden begon Afke in deeltijd als freelance eindredacteur van het NOS Journaal Regio (het dagelijkse journaal op NPO 2 met nieuws van de regionale omroepen). Ze was er in januari net drie weken vast in dienst, toen ze hoorde dat ze als beste uit de screentest was gekomen: “Als journalist is de NOS voor mij dé plek waar je wilt zijn. Het harde werken van de redactie, ook met onder anderen producers en technici, komt samen in de uitzendingen. Daar ben ik met ongelofelijk veel plezier onderdeel van. En nu mag ik ook nog het team van presentatoren versterken. Ik voel me enorm vereerd met het vertrouwen dat ik van de NOS krijg.”

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws: “Het was heel leuk om een screentest te houden waar zo veel collega’s aan meededen. We hebben uiteindelijk Afke uitgekozen, omdat zij het vanzelfsprekende gezag heeft dat past bij een Journaalpresentator. Ze zal de kijker op een prettige en vanzelfsprekende manier langs het nieuws leiden.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen