Het Groot Dictee der Nederlandse Taal op NPO Radio 1
vrijdag 14 oktober 2022

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal op NPO Radio 1

Is het apenpokken of apepokken, is het nu Oekraïnse of Oekraïense president? Moet er in een samengesteld woord als stikstofdepositie of biosysteemvergoedingen nu wel of geen koppelteken? En is het eigenlijke Groninger mosterd of Groningse mosterd?

Op zaterdag 26 november, live vanuit het Forum in Groningen, presenteren NPO Radio 1 en KRO-NCRV’s De Taalstaat voor de vijfde keer Het Groot Dictee der Nederlandse Taal met als gastheer Frits Spits (74). Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, leest het dictee voor dat is geschreven door Wim Daniëls. En met in de uitzending een live-optreden van de Nederlandstalige band Van Dik Hout, bekend van de Nederpopklassieker Stil in mij.

Dit jaar worden de pennen voor het dictee geslepen door luisteraars van De Taalstaat en prominenten als tv-persoonlijkheid/operazangeres Francis van Broekhuizen, verslaggever en De Slimste Mens-finalist Bram Douwes, presentator Margriet Vroomans van KRO-NCRV’s De Ochtend van 4, kinderboekenschrijfster Tosca Menten, schrijver/ de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp en de stadsdichter van Groningen, Myron Hamming.

Luisteraars van De Taalstaat kunnen op 26 november meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending op NPO Radio 1, of in één van de deelnemende bibliotheken in ons land. De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat uit Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal), Kris van de Poel (algemeen secretaris Taalunie) en Ton den Boon (hoofdredacteur van De dikke Van Dale).

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd in samenwerking met het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work. De uitzending vindt plaats op zaterdag 26 november om 11.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen