‘Faillissement dreigt voor commerciële radiozenders’
zaterdag 4 juli 2020

‘Faillissement dreigt voor commerciële radiozenders’

Commerciële radiozenders zijn in conflict geraakt met staatssecretaris Mona Keizer (CDA) van Economische Zaken. Kleine stations als SLAM! en 100% NL zouden op omvallen staan, maar ook Radio 538 en Qmusic zitten in financieel zwaar weer.

Keizer is onvoldoende bereid een helpende hand uit te steken, aldus Herbert Visser namens de Vereniging Commerciële Radio (VCR), die de noodklok luidt in het AD.

Voor alle landelijke commerciële zenders binnen deze branche geldt dat de zendvergunning afloopt in september 2022, waarna in principe een nieuwe veiling van etherfrequenties plaatsvindt. Volgens de VCR is het noodzakelijk dat de staatssecretaris de einddatum met drie jaar opschuift. Visser (ook directeur van 100% NL en SLAM!) zegt de staatssecretaris niet om geld te vragen. “Wij willen vooral meer tijd.”

De Vereniging Verkrijging Radiofrequenties (VVR), die zich vooral inzet voor regionale frequenties, noemt de argumenten van Herbert Visser “onzin”. Woordvoerder Paul Winnubst: “Qmusic Nederland, Talpa Radio en anderen hebben een feitelijk monopolie gehad op de commerciële radiomarkt sinds 2003. Dat is straks in september 2022 dus maar liefst 20 jaar. Geen enkele nieuwe partij kon de markt op, want deze was zorgvuldig afgeschermd via eindeloos lobbywerk. Deze partijen hebben zich suf verdiend aan hun FM-frequenties. Waarbij Talpa Radio ineens vier zenders mocht hebben, en ook nog eens een clausulering werd aangepast. Dat is illegaal.”

Winnubst vervolgt: “Tegen het Regionaliteitsprincipe in, dat in 2003 uitgangspunt was bij de verdeling van frequenties, en bevestigd is in 2017, misbruiken Qmusic én Talpa drie netwerken van regionale frequenties om hun landelijke marktaandeel te versterken. Dat kán blijkbaar volgens het Frequentiebesluit, maar mag beslist niet vanuit mededingingsoptiek. Ook al niet omdat deze landelijke commerciële stations tegen mega-bedragen regionale frequenties uit de markt houden voor regionale radiostations.”

“De VVR zal zich met hand en tand verzetten tegen iedere vorm van tijdelijk verlengen. Wij hebben namelijk leden die nu helemaal geen FM-frequentie hebben en bij ons is dus niets te verlengen. De frequenties moeten gewoon weer beschikbaar komen in september 2022, als de huidige zendvergunningen aflopen.”

Bron: BM

Bericht delen