Dit Was De Radio: Interview met 3FM-baas Menno de Boer
dinsdag 25 juni 2024

Dit Was De Radio: Interview met 3FM-baas Menno de Boer

Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen brengen wekelijks analyses, verhalen, veel opvallende of grappige fragmenten én een gulle lach over dat fraaie medium: de radio. Elke dinsdag verschijnt weer een nieuwe aflevering in alle grote podcast-apps.

Daarnaast is er voor ‘vrienden van de show’ ook weer elke week een exclusieve bonusshow te beluisteren.

Met in aflevering 170:
We duiken deze hele uitzending weer eens in 3FM. Twee jaar geleden hadden we een lang gesprek met Menno de Boer, de toen de net aangestelde nieuwe zendermanager. De vroegere nationale popzender zat toen op een absoluut dieptepunt qua beluistering. Hoog tijd om bij te praten met Menno, over de staat van het huidige 3FM.

Bevalt de baan van zendermanager voormalig dj Menno een beetje? Wat is hem mee- en tegengevallen?

Het algemene beeld is dat het nog steeds héél erg slecht gaat met 3FM, hoe verweert Menno zich tegen dit beeld? “Twee jaar geleden zaten we op 700.000 luisteraars per week, dat was écht te laag. Nu zijn 1,1 tot 1,2 miljoen, dan kún je je functie als brede popzender zender waar maken. Nu moeten we vooral in luisterminuten gaan groeien.”

Klassieke marketing met affiches en tv-commercials heeft twee jaar geleden voor 3FM helemaal níets uitgehaald, aldus Menno. Dat zorgt voor een nieuwe strategie: inzetten op online inhoud rondom nieuw talent. Zo pakte de zender daarmee dit jaar succesvoller uit met al het nieuws rond Songfestival-artiest Joost Klein.

In de programmering zijn recent wel wat dingen veranderd. Rob Janssen (weg uit de ochtendshow, hij doet nu alleen de vrijdagmiddag) en Timur Perlin vertrokken, maar Qmusic’s Tom & Joe kwamen juist naar de zender toe. Hoe kijkt Menno naar al deze wisselingen?

Menno noemt Justin Verkijk (van The Beat) als een voorbeeld van een 3FM-dj die een trouwe community heeft gebouwd en hij roemt de vernieuwing van het programma VoorAan (met Olivier Bakker & Jamie Reuter).

Heeft Menno nog een wensenlijstje qua aanvulling voor het 3FM dj-team? De eerder genoemde Joost Klein zou hij in elk geval overwegen!

Welk muziekbeleid voert de zender nu? Er zijn al een heleboel aanpassingen geweest. Rockmuziek en alternatieve muziek is nu in elk geval veel minder te horen, maar nieuw talent blijft wél een pijler.

Er komt binnenkort een nieuwe 3FM-actie aan waarin stationspiano’s centraal staan. Volgens Menno heeft het in elk geval niets te maken met het onlangs geflopte RTL-programma De Piano, dat daar ook om draaide.

Het podcast-beleid van de popzender is onder de loep genomen en behoorlijk uitgedund. Met een reden.

Een andere zender die zich sinds kort stort op jongeren is Yoursafe Radio. Ziet hij dit als een concurrent?

Sinds een half jaar heeft Menno nóg een zender onder zich: NPO BLEND. Het is meest verstopte zender van Hilversum, hoe ziet hij de toekomst van dit experimentele radioproject?

Hoe ziet hij de aankomende NPO-bezuinigingen van het nieuwe kabinet? Moet er bijvoorbeeld ‘gewoon’ een zender af of moet overal de kaasschaaf overheen?

In het vertrouwde Blooperblokje hoor je uiteraard geluid van 3FM, maar bijvoorbeeld ook Bart Arens, een gekleurde Islamkenner én oud-minister Uri Rosenthal.

Syb is terug van vakantie en weet nu alles van… de pistoolgarnaal!? De slotminuut is voor René Visschers, dj van 4Ever49 Radio.

In de exclusieve bonusshow:
We draaien weer eens aan het RadioRad, dat uitkomt bij The Beat. Het is een elektronische muziek-programma van Justin Verkijk (elke zaterdagavond van 22.00-1.00 uur op 3FM) dat Menno de Boer ons toevallig ook al tipte. Danst het net zo lekker weg als soortgelijke radioshows op bijvoorbeeld SLAM!?

We draaien nóg een keer aan het RadioRad, gewoon omdat het kan! Dit keer: De Barry Paf Show, de dagelijkse middagshow op 73%NL. Hoog tijd om deze show eens onder de loep te nemen!

Uiteraard komen er ook weer exclusieve Bonusbloopers voorbij! Welke? Daarvoor moet je gewoon luisteren! Om de bonusshow te horen ga je naar Vriendvandeshow.nl/Radio.

Bron: Dit Was De Radio/BM

Bericht delen