Toekomst van TikTok in VS staat op het spel
donderdag 23 maart 2023

Toekomst van TikTok in VS staat op het spel

Niet eerder stond er in de VS zoveel op het spel voor TikTok. De regering-Biden dreigt met een verbod als TikTok niet wordt verkocht door zijn Chinese eigenaar. Vandaag krijgt TikTok de kans zichzelf te verdedigen: topman Shou Chew verschijnt voor het Amerikaanse Congres.

De situatie doet sterk denken aan drie jaar geleden, toen oud-president Trump ook wilde dat de Chinese techgigant TikTok zou verkopen. Toen mislukte een gedwongen verkoop. Nu lijkt de Amerikaanse overheid beter voorbereid.

Chew sluit aan in een lange rij van tech-ceo’s die de afgelopen jaren urenlang zijn gehoord in het politieke theater van Amerika. Beroemd zijn de hoorzittingen die Facebook-oprichter en -topman Mark Zuckerberg moest doorstaan na een groot dataschandaal in 2018. Toch zal het voor Chew anders voelen: van een mogelijk verbod op Facebook was toen absoluut geen sprake.

In het geval van TikTok speelt er meer. Het bedrijf is ook onderdeel van een geopolitieke machtsstrijd tussen de VS en China die al jaren duurt. Telecomgigant Huawei en chipmachinemaker ASML hebben daar ook mee te maken.

De onbekende topman
De 40-jarige topman van TikTok is voor velen een onbekende. Hij heeft de baan ook nog niet zo heel lang, pas sinds 2021. De Singaporees studeerde onder meer aan Harvard en diende in het Singaporese leger. Deze week waarschuwde hij in een TikTok-video Amerikaanse gebruikers, inmiddels maandelijks 150 miljoen, dat Amerikaanse politici de app mogelijk willen verbieden.

Die gebruikers zijn de grote troef van Chew. Durft president Biden daadwerkelijk een app te verbieden die zo waanzinnig populair is onder jonge kiezers? Het is een doelgroep die heel belangrijk kan zijn voor zijn herverkiezing volgend jaar.

Chews taak is vandaag voorkomen dat een landelijk verbod dichterbij komt. Dat doet hij terwijl TikTok in de grootste politieke storm van zijn bestaan zit, want niet alleen de VS wantrouwt TikTok. Achter elkaar hebben allerlei landen, Nederland afgelopen dinsdag nog, restricties aangekondigd. Die golden vaak voor medewerkers bij (onderdelen van) de overheid. India en Afghanistan zijn de enige landen met een landelijk verbod.

Bron: NOS/BM

Bericht delen