BM #Shorts: Eindelijk, de investeringsverplichting subbed
vrijdag 9 juni 2023

BM #Shorts: Eindelijk, de investeringsverplichting subbed

De Tweede Kamer heeft deze week eindelijk ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu voor de investeringsverplichting in Nederlandse audiovisuele producties. De wet gaat gelden voor streamingdiensten met een omzet in Nederland boven de 10 miljoen euro.

Concreet: streamers worden verplicht om 5% daarvan te investeren in Nederlandse producties, tenminste 50% van het te investeren bedrag moet worden besteed aan dramaseries, films en documentaires en streamers moeten minimaal 60% besteden bij onafhankelijke producenten.

Er zijn heel wat aanpassingen aan vooraf gegaan, maar de NCP, de branchevereniging die zo’n 95% van de productiemarkt vertegenwoordigt, toont zich verheugd over het wetsvoorstel, dat nog wel door de Eerste Kamer moet.

Investeringen in verslag doen van sportevenementen of wedstrijden vallen niet onder het wetsvoorstel, dat volgens Uslu zeker € 40 miljoen aan extra investeringen oplevert in de Nederlandse film en televisiesector. En dat is natuurlijk goed nieuws.

Bron: BM

Bericht delen