Ton van Wijngaarden, Hoofdredacteur/directeur bij RTV Dordrecht
maandag 10 mei 2021

Ton van Wijngaarden, Hoofdredacteur/directeur bij RTV Dordrecht

“Het kan over een jaar afgelopen zijn”, zegt Ton van Wijngaarden van RTV Dordrecht. Zijn omroep is 1 van de 20 lokale omroepen die nu deelneemt aan het tijdelijke project ‘Professionalisering Lokale Journalistiek’, waar minister Slob extra geld voor beschikbaar heeft gesteld. “Wij werken bij RTV Dordrecht met relatief weinig vrijwilligers en veel professionals, maar bijna al die professionals worden nu betaald met geld uit tijdelijke regelingen.”

Tijdens de eerste periode van de corona-crisis waren ze bij RTV Dordrecht iedere dag online van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. Online First. Dus alles zo actueel mogelijk op online en social media en zo volledig mogelijk op televisie.

Ton van Wijngaarden: “Met veel mooie reportages over de zorg, een wekelijks gesprek met de burgermeester en veel corona-updates. Een periode waarin we keihard hebben gewerkt en veel mensen hebben bereikt. Maar het was financieel en qua belasting niet langer dan 2 maanden vol te houden. Het is een rare tijd voor ons want hoewel het hartstikke goed gaat hier en we in corona-tijd goed hebben kunnen laten zien welke rol we als ‘geprofessionaliseerde’ omroep kunnen vervullen, kan alles over een jaar afgelopen zijn als er geen structureel geld bij komt. We zijn hier in de streek echt verder gekomen. Instellingen, gemeente en organisaties in dit gebied benutten ons nu ook veel meer. Je groeit samen verder en went aan elkaar.”

Structureel geld
“Op dit moment lijkt helemaal niemand in de politiek bezig met die campagne voor structureel geld voor lokale publieke omroepen. Of met de fundamentele vraag: Wat willen we in Nederland met de lokale omroep? Minister Slob heeft oog voor lokale omroepen maar heeft dus nog steeds geen structureel geld vrijgemaakt voor lokale publieke omroepen. Na de landelijke verkiezingen moeten duidelijke keuzes gemaakt worden, anders is alles voor niets geweest. We laten als lokale omroepen nu echt wel zien wat we waard zijn, maar we moeten ook duidelijk maken dat aan verduurzaming van die lokale publieke omroep een prijskaartje hangt.”

Bron: BM
Foto: Verslaggever Dennis Koorevaar aan het werk voor RTV Dordrecht

Bericht delen