Robin Nanninga, Verslaggever RTV Dordrecht en NOS
woensdag 13 oktober 2021

Robin Nanninga, Verslaggever RTV Dordrecht en NOS

RTV Dordrecht is druk met samenwerken. De omroep maakt niet alleen deel uit van de pilot ‘Versterking Lokale Journalistiek’ maar werkt ook intensief samen met randgemeenten en RTV Rijnmond onder aanvoering van de ervaren Dordtse journalist Thijs Blom.

Verslaggeefster Robin Nanninga viel dan ook met haar neus in de boter, toen ze vier maanden geleden daar de lokale journalistiek mocht helpen versterken. “Er hangt hier een leuke, enthousiaste, open sfeer en iedereen doet zijn best om die samenwerking te laten slagen.”

Robin Nanninga legt uit hoe haar dag er nu uitziet: “Vanaf 9 uur druppelt iedereen binnen en rond half 10 vergaderen we op de redactie van RTV Dordrecht over de komende dag. Het streven is om ongeveer ieder uur een nieuw bericht op de website te plaatsen en we maken met vier à vijf video-items per dag elke dag een nieuwsuitzending van zo’n 10 minuten. In de vergadering worden nieuwe ideeën besproken en wordt al het (onderzoeks)werk verdeeld. De focus ligt bij ons op video”

Uitwisseling
“Onze eindredacteur heeft iedere dag contact met RTV Rijnmond. Daar ontvangen ze iedere ochtend een lijst met onderwerpen vanaf onze redactie die ook voor RTV Rijnmond of misschien zelfs de NOS interessant zijn. Andersom ontvangt RTV Dordrecht een lijst met onderwerpen van RTV Rijnmond, omdat zij zelf ook actief zijn in onze gemeente. Die uitwisseling gaat steeds beter, al is het wel nog even wennen. Maar daar wordt aan gewerkt, haha.”

“Hiervoor werkte ik bij het AD en daar lag de focus veel meer op eigen nieuws maken. Dat is iets waar bij RTV Dordrecht nu wel meer aan gewerkt wordt: niet alleen de agenda goed volgen maar ook zelf nieuwe onderwerpen maken. Er gaat met onze komst veel aandacht naar de kwaliteit, niet zozeer kwantiteit. Ook zijn we nu al bezig met het voorbereiden van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is natuurlijk een uitgelezen kans om als lokale omroep je meerwaarde te bewijzen.”

Appgroep
“Ook het overleg met omroepen uit omliggende gemeenten levert ons veel op. We zitten met de NOS-collega’s uit de regio in een appgroep die behoorlijk actief is. En we zien elkaar ook regelmatig. Zo hebben we een uitgebreid overleg gehad over welke thema’s we de komende tijd extra aandacht gaan geven. In samenspraak met Open Rotterdam hebben we kortgeleden een item gemaakt over starters op de woningmarkt. Hier in Dordrecht werken wij al langer met een starterslening, waar ze in Rotterdam nu net mee zijn begonnen. Wij konden toen een item maken over hoe het er hier in Dordrecht voor staat.”

“Het item over de starterslening is een mooi voorbeeld van waar samenwerking met andere lokale omroepen toe kan leiden. Open Rotterdam was met dit onderwerp bezig, omdat het daar nieuw is. Dit gaf ons reden om ook hier te kijken hoe het er eigenlijk voor staat en dat bleek nieuwswaardig te zijn.”

“Een reportage over muziek op de IC vond ik zelf een geslaagd item, eentje waar ik trots op ben en waar veel positieve reacties op zijn gekomen. Ik zie nog niet heel veel plopkappen van RTV Dordrecht bij het NOS Journaal langskomen maar verwacht dat dat de komende tijd beter gaat worden.”

“Je ziet wel verschil in professionaliteit, maar iedereen is bereid om van elkaar te leren. Zo kan ik me goed voorstellen dat het mojo-werk waar wij mee terug komen, best wennen is voor lokale omroepen die een eigen werkwijze ontwikkeld hebben. Hier zie je echt dat vrijwilligers goud waard zijn. Zo zijn er hier ieder weekend wel vrijwilligers die op pad gaan om items te maken en dat scheelt echt heel veel. In totaal zijn we dagelijks ongeveer met zijn achten: drie verslaggevers, twee stagiaires, een cameraman, bureauredacteur en een eindredacteur). Aan het bureau zit ik met Stephanie (ook van de NOS), met wie ik veel samenwerk.”

Bron: BM

Bericht delen