Robert Kleine en Jeroen Huizing over de lokale omroep ZO!34
Woensdag 05 mei 2021

Robert Kleine en Jeroen Huizing over de lokale omroep ZO!34

ZO!34 is tegenwoordig de streekomroep van Zuid-Oost Drenthe. BM sprak met de wethouders Robert Kleine uit Emmen en Jeroen Huizing uit Coevorden.

Robert Kleine, wethouder Cultuur in Emmen: “De omroep zit sinds vorig jaar in een prachtig monumentaal pand aan de Hoofdstraat in Emmen. En ze hebben daar een goeie start gemaakt”. ZO!34 is niet alleen de omroep van Emmen maar ook van het nabijgelegen Coevorden, waar Jeroen Huizing wethouder is die over de lokale omroep gaat: “Het samengaan van de RTV Emmen en ons Radio Loco is een idee dat in 2016 van de omroepen zelf afkomstig was. En als wethouders vonden we dat meteen een goed idee.”

Wethouder Kleine: “In die periode waren er ook al ontwikkelingen die samenwerking met de regionale omroep stimuleerden en daar sloot het plan van ZO!34 goed bij aan. We hebben eigenlijk geen mediabeleid. De lokale omroep is hier onderdeel van onze culturele plannen. Daarom zitten hier ook twee wethouders cultuur. Ik denk ook niet dat het zoveel zin heeft om 20 jaar vooruit te kijken. Daarvoor gaan de ontwikkelingen in het medialandschap nu echt te snel. Ik weet niet eens of je kunt voorspellen of er over 20 jaar nog wel een publieke omroep is.”

Jongeren
De omroep probeert zowel ouderen via de kabel als jongeren via de sociale media te bereiken. Wethouder Kleine: “Mooi uitgangspunt, want zo hou je de boel goed bij elkaar”. Wethouder Huizing: “Op de huidige locatie, Het Hosperhuis, heeft de omroep prachtige faciliteiten, die een streekomroep nodig heeft om in een lokaal media-aanbod te kunnen voorzien. Recent is er nog een mooi project geweest waarbij de vrijwilligers met elkaar een documentaire gemaakt hebben.”

“Bij het oude Radio Loco waren luisteraars vooral afkomstig uit de stad Coevorden. Je merkt nu dat het gebied waar de luisteraars vandaan komen groter is. Ook het Glazen Huis in Emmen – dat jaarlijks terugkeert – zorgt hier voor een enorme binding. Daar zijn we hier heel trots op.”

Wethouder Huizing: “Er zit nu bij de omroep een hele enthousiaste, professionele club in Emmen en daar liggen dus echt de ‘roots’ van de omroep”. Wethouder Kleine: “Wij waren in de periode voordat de twee omroepen samen gingen niet tevreden over de actuele journalistiek die zij produceerden en dat hebben we ze toen laten weten. Dat is goed opgepikt door het bestuur van de omroep.”

Subsidie
In het PBO van ZO!34 zijn Emmen en Coevorden vertegenwoordigd door vijf markante lokale personen die het programma-aanbod van de omroep goed in de gaten houden. En ook beide wethouders houden de vinger goed aan de pols bij de omroep: Wethouder Kleine: “Een accountmanager van de gemeente hier houdt de subsidie beschikking goed in de gaten. Er is duidelijk afgesproken wat we willen. Wat dat betreft is er sprake van een verhouding opdrachtgever/opdrachtnemer.”

“We voeren ook als wethouders regelmatig open gesprekken met de omroep. Het is een open relatie. We zien in dit gebied natuurlijk ook dat huis-aan-huis bladen het moeilijk hebben. Maar met de huidige opzet van onze lokale omroep zijn we hier journalistiek nog gezond. Door corona zien we in de raadszaal natuurlijk nu even weinig journalisten, maar verhalen vinden nu wel hun weg naar de inwoners.”

Enthousiasme
Leuke ervaringen met de omroep? Wethouder Huizing: “In deze streek komt ongeletterdheid en analfabetisme nog best vaak voor. De omroep heeft meegedacht over een plan omdat te helpen oplossen. Met een quiz bijvoorbeeld en de ontwikkeling van een speciale app”. Wethouder Kleine zag bij een opname voor de omroep hoe enthousiast de presentatoren waren over de jeugdactiviteiten in zijn portefeuille. “Altijd goed om te zien dat mensen enthousiast zijn over dingen waar ik ook enthousiast over ben.”

Bron: BM

Bericht delen