OPEN Rotterdam Omroep van het Jaar 2021
zaterdag 12 juni 2021

OPEN Rotterdam Omroep van het Jaar 2021

OPEN Rotterdam is tijdens de uitreiking van de Lokale Media Awards uitgeroepen tot Omroep van het Jaar.

De winnaars van de Lokale Media Awards werden vrijdagavond bekendgemaakt in Beeld en Geluid in Hilversum. Volgens de vakjury heeft OPEN Rotterdam de prestigieuze titel verdiend omdat ze het afgelopen jaar grote stappen hebben gemaakt en uitblinken in lokale journalistiek met maatschappelijk relevante thema’s en originele invalshoeken voor diverse doelgroepen. Sterk in het nieuws uit de wijken, en midden in de samenleving. De jury noemt de omroep inspirerend, innovatief, creatief en verrassend.

Eervolle vermelding
Streekomroep RTV NOF (Noordoost Friesland, Dantumadiel) kreeg als genomineerde omroep een eervolle vermelding van de vakjury. De jury noemt het indrukwekkend wat de omroep in korte tijd presteert met een minimaal budget. “Deze omroep staat midden in de samenleving en laat zien wat je kunt bereiken met wat extra geld en een gelijkwaardige samenwerking met de regionale omroep. Het is heel bijzonder voor hoeveel kernen deze omroep lokale producties maakt. Ze illustreren dat ook in een grote lege streek een streekomroep de oplossing kan zijn mits een extra financiële impuls.”

De beste producties en presentatietalent 2021
Naast Omroep van het Jaar werden ook awards uitgereikt in vijf andere categorieën, waarbij de jurering dit jaar nadrukkelijk is afgestemd op de overkoepelende speerpunten van de sector, zoals lokale journalistiek, lokale verbondenheid, maatschappelijke functie en professionalisering. De jury is onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden producties en de professionele groei die de lokale omroepen laten zien.

Dit zijn de winnaars:
Nieuws
WOS/OPEN Rotterdam/SCHIE (Maassluis, Midden-Delfland, Westland, Rotterdam, Schiedam): Hoekse Lijn – De metro die miljoenen kostte

Audio
Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas): P&M Praot Plat

Video
OOG (Groningen): Perspectief

Innovatie
1Twente Enschede: OmArm Enschede

Presentatietalent
Bart Nelissen – Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas)

Bijzondere prijs
Voor het eerst werd de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar uitgereikt. De publieksverkiezing werd met de meeste stemmen gewonnen door Wesley Ferwerda van OOG (Groningen).

Alle omroepen hebben veel gedaan voor hun genomineerden. Zo werden er filmpjes gemaakt en campagne gevoerd voor de publieksstem met aandacht in lokale en landelijke media. De prijs was hiermee niet alleen voor de omroepvrijwilliger zelf maar voor de gehele omroep.

Unieke positie
Marc Visch, directeur van de NLPO, kijkt met trots terug op de uitreikingen: “Als je kijkt naar wat de lokale publieke omroep heeft opgeleverd, de toegenomen kwaliteit en niveau, en dat in het licht van de (financiële) uitdagingen die al jaren spelen en waarbij corona er nog eens bovenop is gekomen, dan kan ik alleen maar met trots kijken naar al dat moois wat de omroepen hebben gemaakt. De veerkracht, de maatschappelijke betrokkenheid, de onafhankelijke lokale journalistiek… De lokale publieke omroep heeft opnieuw haar meerwaarde en haar unieke positie in het publieke bestel aangetoond.”

Bron: NLPO/BM

Bericht delen