Lokale mediatop kijkt vooruit
maandag 5 juli 2021

Lokale mediatop kijkt vooruit

Het julinummer van BM besteedt uitgebreid aandacht aan de ‘lokale mediatop’ die het vakblad in Beeld en Geluid organiseerde. Met Marc Visch van de NLPO, Jan Müller van de RPO en René van Zanten van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) wordt teruggeblikt op de afgelopen kabinetsperiode en vooruit gekeken naar een toekomst die er wel eens heel anders uit kan gaan zien.

De coronacrisis heeft de waarde van lokale media benadrukt en de professionaliseringsgolf bij lokale media bereikt op dit moment een voorlopig hoogtepunt met 63 extra journalisten, die nu deel uitmaken van een grote pilot waar regionale en lokale omroepen samenwerken met de NOS.

Quotes
Enkele quotes uit het artikel dat zes pagina’s beslaat:
Jan Müller: “Het maakt het allemaal wel overzichtelijker als we vanuit één ministerie zouden worden aangestuurd. Dat je samen doelen formuleert en ook de funding daarvoor met elkaar regelt, dat is eigenlijk een no-brainer.”
René van Zanten: “Maak voor eens en voor altijd goed duidelijk dat bekostiging geen subsidie is, maar gewoon een verplicht bedrag dat je als gemeente moet betalen. Geen discussies. Punt.”
Marc Visch: “Als ik op bezoek ga bij wethouders in het land, vind ik het raar dat in de ene gemeente de lokale omroep valt onder de wethouder cultuur, en in een andere gemeente onder communicatie en ik bij de burgemeester langs moet. Stel je eens even voor dat het NOS Journaal niet onder het ministerie van OCW zou vallen, maar onder de Rijksvoorlichtingsdienst. Gewoon qua financiering. Zouden we dat dan niet vreemd vinden?”

Donderdag is het volledige artikel online beschikbaar via BM+. Woensdag is op de BM-site een uitgebreid gesprek met OCW-minister Arie Slob te lezen. Ook met hem wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en gaat hij in op de vraag hoe het nu verder moet met de lokale mediasector. Veel meer over de lokale omroep is hier te vinden.

Bron: BM
Foto: Job Sanders

Bericht delen