Jan Zwitserloot, Hoofdredacteur bij Omroep Berg en Dal
maandag 7 juni 2021

Jan Zwitserloot, Hoofdredacteur bij Omroep Berg en Dal

Omroep Berg en Dal is de enige publieke lokale omroep voor alle 12 dorpen in de Nederlandse gemeente Berg en Dal. De omroep komt voort uit een fusie en werkt momenteel met ruim 80 vrijwilligers, vanuit de studio’s in Groesbeek. BM sprak met hoofdredacteur Jan Zwitserloot.

“In coronatijd is de burgemeester vaste gast bij ons om ons voortdurend te informeren over de ontwikkelingen rond corona in ons uitzendgebied. We zien duidelijk dat er meer luisteraars en kijkers zijn in deze tijd. En dat de impact van wat we doen groter is dan normaal. We proberen ook gezelligheid te brengen en niet alleen informatie. Je ziet dat wat betreft je rol als lokale omroep anders wordt. We zorgen voor leuke quizvragen op de radio. Meer gesprekken met inwoners.”

“Rond carnaval hebben we geprobeerd met extra programma’s – een pubquiz en een carnavalsquiz – zeer aanwezig te zijn. Mensen stellen dat op prijs. Ook staan we regelmatig op het marktplein om korte gesprekken op te nemen met inwoners. Rond de landelijke verkiezingen zal er bij ons niet veel extra’s gebeuren. Bij de lokale verkiezingen een jaar later zijn we er natuurlijk wel bij.”

“We hebben hier 83 vrijwilligers waarvan een klein deel sinds vorig jaar geen programma meer gemaakt heeft. Ongeveer 60% is ouder dan 50 en de rest is jonger. Wat ons wel opvalt is dat mensen hier steeds meer gaan verwachten van de omroep. Maar het moet natuurlijk wel uitgevoerd kunnen blijven worden door vrijwilligers. Natuurlijk zouden we ook om meer geld moeten vragen, maar de gemeente zorgt hier al hartstikke goed voor ons. En zij geven aan dat ze financieel aan de grens zitten van wat ze voor ons kunnen doen. Ook denken we dat je binnen onze organisatie niet de een wel kan betalen en de ander niet. Wat ons betreft gaat het goed zo en gaan we lekker zo door.”

“We werken hier samen met GL8, de lokale omroep van Heumen en Malden. Samen met hen maken we een lokaal sportprogramma: Op De Stip. Is een populair programma. Ook wisselen we programma’s met elkaar uit en er wordt nu ook gesproken over het gezamenlijk uitzenden van kerkdiensten. Ook werken we samen met de regionale Omroep Gelderland en hebben we net een goedwerkende app geïntroduceerd, waar mensen veel gebruik van maken. Omroep Gelderland zorgt er ook voor dat onze website in de lucht blijft. Er is een interne mail, waarin we elkaar laten weten waar we mee bezig zijn. Er is een plan om vaker mensen met elkaar uit te wisselen maar door de corona is dat er nog niet van gekomen…”

Die samenwerkingen met andere omroepen uit de buurt zijn ‘gewoon slim’ en hebben voor Zwitserloot niets te maken met de vorming van een streekomroep. “Is bij ons meer het voorkomen van een streekomroep. We zijn hier allemaal lokale mensen die lokaal willen werken. Ook de politiek hier geeft aan dat wij vooral lokaal programma’s moeten blijven maken. Als we daarmee stoppen voorspel ik dat er minstens 30 mensen weg zullen gaan die er geen zin meer in hebben.”

Bron: BM

Bericht delen