Hielke Bosch, Programmamaker en fotograaf bij RTV1
woensdag 26 mei 2021

Hielke Bosch, Programmamaker en fotograaf bij RTV1

RTV1 is als omroep actief in de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn, maar kent een bereik over deze gemeentegrenzen heen. BM sprak met Hielke Bosch, programmamaker en fotograaf bij RTV1.

Hielke Bosch: “Toen corona begon hebben we meteen een speciaal tv-programma gemaakt waarin we zijn gaan kijken wat dat virus zou gaan betekenen voor ons verzorgingsgebied. De impact op onze organisatie was best groot. We hebben ongeveer zo’n 100 vrijwilligers en veel daarvan gingen meteen vanuit huis werken. Wel waren onze agenda’s met onderwerpen ineens leeg omdat er nog weinig doorging in die tijd. We moesten natuurlijk op 1,5 meter en telefonisch interviews gaan doen. Een van onze studio’s zat in een verpleegtehuis dus die hebben we toen meteen gesloten. Onze andere studio was te klein om genoeg afstand te kunnen bewaren dus hebben we vanaf het begin al onze programma’s vanuit onze studio in Stadskanaal uitgezonden. Wel zijn er in het afgelopen jaar heel weinig vrijwilligers gestopt.”

Lockdown
“Tijdens de eerste lockdown was iedereen blij met alle informatie die je als omroep kon verstrekken, maar tijdens de tweede lockdown werd het ingewikkelder. Publiek zag ons toch een beetje als een verlengstuk van de overheid en er kwamen andere geluiden. Mensen die kritiek hadden op de regels of de wetenschap erachter in twijfel trokken. Natuurlijk ben je er als publieke omroep ook voor die andere geluiden maar wij hebben er na discussie wel voor gekozen om niet te veel aandacht te geven aan alle ‘meningen’, om luisteraars en kijkers niet teveel in verwarring te brengen.”

“Omdat wij alleen vrijwilligers hebben en geen mensen in vaste dienst is het niet eenvoudig om mensen met een opdracht op pad te sturen. Vrijwilligers hebben toch ook een soort vrijblijvendheid over zich. We maken nu zo’n 3 uur televisie per week – op maandag, woensdag en vrijdag – en daar zijn we trots op. Recent hadden we een buschauffeur die een speciaal coronalied had geschreven. Hebben we een bijdrage over gemaakt en die werd toch in een paar dagen 14 duizend keer bekeken op onze website en op social media.”

Creativiteit
“Je bent door het ontbreken van een volle agenda wel meer aan gewezen op de creativiteit van vrijwilligers en daar heb ik een mooi voorbeeld van. De korfballers van Stadskanaal 74 kunnen nu – vanwege corona – niet korfballen maar hebben een programma bedacht waarbij zij nu op bezoek gaan bij andere sportverenigingen om andere sporten uit te proberen. We hebben daar net een derde uitzending over gemaakt en dat is echt een heel leuk programma geworden.”

“We worden nu als omroep veel serieuzer genomen. We werken nauw samen met onze grote broers: RTV Drenthe en RTV Noord. We delen een gezamenlijk besef dat we met elkaar een steeds grotere verantwoordelijkheid hebben om het lokale nieuws uit dit gebied naar onze inwoners te brengen. Ik ben heel tevreden over die samenwerking. Ook blij met hoe het Stimuleringsfond voor de Journalistiek en de NLPO de professionalisering in onze sector proberen te vergroten. We zijn echt een volwaardige streekomroep aan het worden. Hoe het financieel met ons gaat weet ik niet precies maar we hebben een heel actief bestuur dat er steeds voor heeft gezorgd dat we daar als vrijwilligers helemaal niet over hoeven na te denken.”

Verkiezingen
“Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben we met kandidaten gesproken en aandacht besteed aan nieuwe partijen die aan die verkiezingen deelnamen. Ik merk ook aan de reacties dat we nu veel serieuzer worden genomen. Je ziet dat luisteraars en kijkers steeds meer van je gaan verwachten. Door de toegenomen aandacht hier voor wat we doen, merk ik ook dat onze programmamakers zich sneller ontwikkelen. We zouden wel weer graag naar festivals gaan om daar vandaan live uit te zenden, maar dat zal nog wel even duren.”

Hielke Bosch is op dit moment ook 1 van de 63 journalisten die meedoet aan het project ‘Versterking Lokale Journalistiek’, waarin met de NOS, lokale en regionale omroepen wordt samengewerkt.

Bron: BM

Bericht delen