Erik Willems verzamelt oude Twentse filmbeelden
zondag 30 januari 2022

Erik Willems verzamelt oude Twentse filmbeelden

Het inzamelen van oude Twentse filmbeelden uit de periode 1915-2015 loopt boven verwachting goed. Filmmaker Erik Willems, die samen met actrice Johanna ter Steege een bioscoopfilm wil maken op basis van de beelden, zegt “overdonderd” te zijn.

“Er is zoveel meer materiaal dan gedacht”, aldus Willems tegen RTV Oost. “En het zijn eigenlijk altijd mooie dingen die worden aangedragen. Het is heel rijk en heel divers filmmateriaal. Met heel veel gewone dingen bij huis of in een straat. Maar ook evenementen en veel Twentse folklore.”

Op dit moment hebben zich ruim zeventig mensen gemeld met beelden voor het project Twente op Film. Samen met Ter Steege zoekt Willems een deel van de ‘filmmakers’ thuis op. Wat ze te zien krijgen, is vaak verrassend. “Beelden van de overstroming van Almelo in 1946 bijvoorbeeld, heel indrukwekkend”, zegt Ter Steege, zelf onder meer bekend van haar rol in de film De beentjes van Sint Hildegard.

“Mooi dat jullie dit voor Twente doen”, zegt Frans Roetgering (80) uit het dorp Enter. Hij overhandigt filmblikken uit 1949, 1955 en 1961 die hij tot nu toe zorgvuldig in een kluis heeft bewaard. “Ze geven een totaalbeeld van Enter”, licht Roetgering toe. “Je ziet op de beelden bijvoorbeeld de armoede van vlak na de oorlog. Hoe eenvoudig alles toen was. Ik heb voor één van de films de filmmaker nog rondgereden door het dorp.”

‘Als het naar azijn ruikt, is het niet bruikbaar’
Of alle aangeleverde, vaak steenoude films geschikt zijn voor gebruik in het project Twente op Film moet nog blijken. Willems: “We gaan het materiaal nu digitaliseren. Dan kunnen we ook echt zien wat mensen nu over de films vertellen en wat we lezen op basis van de titels. Ook deze fase is nog heel spannend. De kwaliteit van 8-millimeter-films is over het algemeen heel mooi. Maar als het materiaal erg naar azijn ruikt is het niet bruikbaar. Dan is te veel kwaliteit verloren gegaan.”

Voor het oude filmmateriaal zijn de initiatiefnemers nu gericht op zoek naar materiaal van en met migranten in Twente. De Molukse gemeenschap in Nijverdal, Rijssen en Wierden bijvoorbeeld. Maar ook van de Turkse arbeidsmigranten ontbreekt beeld. De Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Glane is een andere groep waarvan oud filmmateriaal nog op het verlanglijstje van de initiatiefnemers staat.

Beelden zijn braaf
Ook over het Twentse uitgaansleven is materiaal zeer gewenst. “En beelden van stakingen, acties of demonstraties zijn zeer welkom. De beelden die we tot nu hebben verzameld zijn over het algemeen wel braaf”, aldus Erik Willems.

Iedereen die beelden heeft en die beschikbaar wil stellen kan komende woensdag (ook) terecht in de Museumfabriek in Enschede. De ‘brengdag’ duurt van 09.00 tot 17.00 uur.

Bron: RTV Oost/BM
Foto: RTV Oost

Bericht delen