Bob Bergsma, Wethouder van Cultuur in Assen
maandag 14 juni 2021

Bob Bergsma, Wethouder van Cultuur in Assen

Omroep Assen is actief in de gemeente Assen en omgeving. Ook het hoofdkantoor van RTV Drenthe zetelt in die stad. Bob Bergsma is sinds begin 2020 wethouder van Cultuur in Assen en begon in 2010 als raadslid in de gemeente voor D66.

Bob Bergsma: “De lokale Omroep Assen zendt uit vanuit Podium Zuidhaege, het podium voor kunst en cultuur. Daarnaast is er dagelijks het Dagblad van het Noorden, wekelijks het huis-aan-huis blad de Asser Courant en is er online nog een commerciële nieuws en actualiteitensite Assenstad.nl, die allemaal veel aandacht besteden aan wat er in Assen speelt. Lokale media zijn wat mij betreft erg belangrijk mede vanwege hun controlerende rol. Eigenlijk ben ik als wethouder op dit moment behoorlijk tevreden met het medialandschap hier.”

Kranten
“Uit een gesprek dat ik recent had met de journalist van het Dagblad van het Noorden kreeg ik de indruk dat ze bij hun krant als gevolg van corona te maken hebben met een flinke verschuiving van hun lezerspubliek van de papieren krant naar internet. De journalist die ik sprak was optimistisch over de toekomst, omdat er ook online nu steeds meer aandacht is voor nieuws.”

“De Asser Courant, die ressorteert onder de NDC Mediagroep, dat op hun beurt weer onderdeel is van het Mediahuis, staat nu in de etalage. Voor het medialandschap in Assen zou het wenselijk zijn dat zich een koper aandient en de Asser Courant gewoon blijft bestaan. Dit is ook in het belang van de pluriformiteit van de media in dit gebied.”

Mediabeleid
“We hebben nog geen mediabeleid in Assen. Wel vinden we het als college belangrijk dat inwoners toegang hebben tot lokale informatie. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om de gemeentepagina’s Berichten van de Brink in het huis-aan-huis blad aan te houden. Qua toon en inhoud streven we ernaar om zo feitelijk mogelijk te zijn, dus je treft daar een zakelijke besluitenlijst en de raadsagenda aan, maar ook achtergronden bij de discussie rond lokale thema’s, zoals bijvoorbeeld de Regionale Energie Strategie.”

“Ik heb recent om de tafel gezeten met de lokale Omroep Assen. Zij streven ernaar om te professionaliseren. Daarom doen ze ook mee aan een landelijk project, waarbij twee journalisten van RTV Drenthe hen komen ondersteunen. We hebben afgesproken om met hen te bekijken hoe ze zich kunnen ontwikkelen. Ik zou daarvoor graag wat meer willen weten over het bereik van onze lokale omroep maar dat blijkt in de praktijk nog te kostbaar. Wellicht kunnen we via ons burgerpanel al wel meer te weten komen over wat inwoners van Assen van hun lokale media verwachten.”

Regionale omroep
“We juichen professionalisering toe maar vragen ons af of de vorming van een streekomroep daarvoor de oplossing is. We hebben een goede regionale omroep. Samenwerking daarmee levert denk ik meer op dan het starten van een nieuwe streekomroep.”

Bron: BM

Bericht delen