Bert Salden, Hoofdredacteur omroep Bie Os
maandag 17 mei 2021

Bert Salden, Hoofdredacteur omroep Bie Os

Bert Salden is de hoofdredacteur van omroep Bie Os, de omroep van de westelijke mijnstreek. Bie Os is ontstaan door het samengaan van Streekomroep Start en de Lokale Omroep Stein en heeft een uitzendgebied van ruim 130.000 inwoners. BM sprak met Bert Salden, verantwoordelijk voor een evenwichtig media-aanbod op radio, tv, website en sociale media.

“Toen de pandemie begon hebben we meteen microfoonstaven van 1,5 meter aangeschaft, zodat we op afstand konden gaan interviewen. Bij ons zijn veel vrijwilligers wat ouder en die vallen natuurlijk wat sneller in de risicogroep. Van de 80 vrijwilligers die we ongeveer hebben moest het grootste deel in het begin thuisblijven. We hebben hier geen betaalde krachten.”

“Mensen kregen tijdens de pandemie meer tijd om naar onze programma’s te kijken en dat hebben we wel gemerkt. Bijvoorbeeld aan de reacties die we kregen op onze speciale serie Vastelaovend, mer dan angesj. Dat waren 13 dagelijkse programma’s, voorafgaand aan het carnaval.”

“Het bleek dat de theatervloer van theater De Domijnen, hier in Sittard, vanwege corona leeg stond. Toen hebben we – in samenwerking met theater De Domijnen – 160 mensen om de beurt uitgenodigd voor korte interviews. Gasten mochten met niet meer dan één of twee mensen op het podium. En tussen de interviews door moest het podium en de apparatuur worden schoongemaakt. Ook had de burgermeester als voorwaarde gesteld dat mensen op locatie een sneltest moesten ondergaan, voor de speciale prijs van 45 euro per test. Pas als duidelijk was dat mensen geen corona hadden mochten ze het theater in en konden ze door ons geïnterviewd worden.”

Creativiteit
“Je moet in zo’n coronaperiode vooral creatief zijn. Rond kerst hebben we een speciaal concert opgenomen van onze 60-koppige harmonie. Omdat er maar maximaal 30 mensen in een ruimte mochten zijn hebben we de slagwerkers van de blazers gescheiden en allebei apart opgenomen. Zo hadden we ineens twee concerten. Onze radio-uitzendingen gaan op dit moment gewoon door, maar dan vooral met telefonische gesprekken en met minder studiogasten. Ik geloof dat we in deze periode hebben kunnen laten zien hoeveel een lokale omroep hier kan toevoegen. Het houdt de boel toch bij elkaar.”

“Het was een mooie periode voor ons en het jaagt ook creativiteit aan. Zo is er rond carnaval een knuffelmunt geïntroduceerd, zodat je iemand als het ware een tegoedbon voor een knuffel kon geven. Ook is er in plaats van een optocht voor kinderen een wedstrijd georganiseerd waarbij kinderen hun fiets mochten versieren. Uiteindelijk reden al die kinderen op veilige afstand langs de huizen zodat mensen mee mochten jureren wie zijn fiets het mooist versierd had. En er is een wandeltocht georganiseerd langs huizen die hun raam versierd hadden.”

Bron: BM
Foto: Bert Salden (links op de foto) krijgt een lintje voor al zijn inspanningen

Bericht delen