Benito Muller, Coördinator live actualiteiten bij AFM
woensdag 24 maart 2021

Benito Muller, Coördinator live actualiteiten bij AFM

“Recent is een van onze oudste vrijwilligers van ruim 80 jaar overleden”, zegt Benito Muller. Hij is bij AFM – het ‘beste geluid voor de Gelderse grensstreek’ – een van de coördinatoren van live actualiteiten. Hij maakt wekelijks drie uur radio met zijn ‘kameraad’ bij AFM.

“We hadden mazzel, want op 1 maart 2020 – net voordat corona alles veranderde – waren we als omroep definitief verhuisd naar een nieuwe studio en gingen we met 50 vrijwilligers van een studio van 57 vierkante meter naar een studio van 265 vierkante meter.”

“Uiteraard konden we in die nieuwe omgeving nog niet veel samenwerken met onze nieuwe omroeppartners RTV Slingerland en Gelre FM, waarmee we een streekomroep willen gaan vormen. En hoewel corona de besprekingen over verdere samenwerking niet echt versneld heeft, leer je elkaar in zo’n crisistijd – waarin je gedwongen wordt om anders te werken – toch ook wel beter kennen omdat er bij iedereen geïmproviseerd moet worden. ‘We hebben vanuit huis moeten leren uitzenden en gezien hoe mensen die elkaar nog niet goed kenden, elkaar uit de brand wilden helpen.”

Viermaal per week heeft AFM een geactualiseerde corona-update van 3-4 minuten uitgezonden, waarin mensen het belangrijkste corona-nieuws uit het gebied gepresenteerd kregen. “We voelen tijdens corona onze rol in dit gebied veranderen. Je merkt het aan reacties van publiek, maar ook aan de manier waarop inwoners en organisaties ons benaderen met vragen en persberichten. Omdat inwoners veel minder mensen ontmoeten worden we als informatiebron belangrijker. Binnen de omroep hebben we geleerd hoe we vanuit huis kunnen uitzenden. Ook is intensief en succesvol geëxperimenteerd met een nieuwspresentatrice in een digitaal decor.”

“We hebben ook veel samengewerkt met het gemeentehuis, die natuurlijk regelmatig duidelijk wilde maken welke nieuwe regels van kracht waren of mensen gewoon een hart onder de riem wilde steken. Feitelijk hadden we eigenlijk in dit gebied de rol van crisiszender toebedeeld gekregen. We kregen – ondanks de avondklok vanuit de gemeente en politie/handhaving toestemming onze uitzendingen tot 9 uur ’s avonds gewoon af te maken. We hoefden ons dus niet druk te maken over het feit dat onze vrijwilligers niet op tijd thuis konden zijn voor de avondklok. Iedereen kreeg een speciale verklaring die ze konden laten zien.”

Financieel hebben ze bij AFM afgelopen jaar wel in moeten teren op reserves maar er is door vrijwilligers hard gewerkt om de toegenomen verwachtingen van het publiek in te lossen. “We hopen dat 2021 ons allemaal weer gunstig is gezind en dat wij onze samenwerking met de andere lokale omroepen meer vorm kunnen gaan geven.”

Bron: BM
Foto: Hoofd Techniek Jesper Vaags van AFM aan het werk

Bericht delen