Burgemeester Anneke Raven over de rol van lokale media
woensdag 15 september 2021

Burgemeester Anneke Raven over de rol van lokale media

Bij de VNG is Anneke Raven, burgemeester van Hellendoorn, degene die over lokale omroepen het woord voert. Zij maakt daar ook deel uit van de commissie Bestuur en Veiligheid. Voordat zij burgemeester werd, was zij statenlid en gedeputeerde bij de provincie Utrecht en werkte zij bij de NCRV, de Christelijke Hogeschool Windesheim en de Media Academie. Eerder was zij eindredacteur bij het partijblad CDA-Actueel.

Anneke Raven: “Bij het opzetten van een omroep is de investering voor een nieuwe studio en apparatuur in iedere gemeente even hoog. Of je nou veel of weinig inwoners hebt. Daarom is het belangrijk dat er een basisfinanciering komt die overal even groot is. Dus niet alleen per inwoner geld beschikbaar stellen maar gewoon een basisbedrag om de belangrijkste zaken goed te kunnen regelen. Je kunt er niet omheen dat lokale media een ‘merit good’ is, een dienst die zo belangrijk is dat je er subsidie aan geeft. Dat betekent ook dat de overheid moet financieren.”

Vrijwilligers
“Ik kan mij geen lokale omroep voorstellen zonder vrijwilligers en dat moet je ook niet willen. Vrijwilligers zijn mensen die de gemeente goed kennen en weten wat belangrijk is voor de omgeving. Wel zouden vrijwilligers – meer dan nu gebeurt – professioneel geholpen moeten worden bij hun werkzaamheden door journalisten met ‘coachende’ kwaliteiten. Aan mensen die vooral leidinggeven en alles beter weten heb je bij een lokale omroep niet zoveel. Je moet mensen hebben die kunnen enthousiasmeren en respect hebben voor de nieuwsgierigheid, inzet en skills van vrijwilligers.”

“Bij ons is de vorming van een streekomroep echter mislukt. Er werd in het begin vanuit de NLPO aangestuurd op een fusie tussen lokale omroepen. lk denk dat het goed is om dat te heroverwegen. Een vorm van samenwerking is wel nodig, maar een eigen zendmachtiging blijft belangrijk. Vrijwilligers hebben geen goed gevoel bij fuseren. Die werken het liefst voor hun eigen gemeente. Ik wil ook niet overruled worden door besluiten uit een andere gemeente. En ook de raad geeft niet graag geld uit voor activiteiten in buurgemeenten. We hebben er als raad en college veel tijd en geld ingestopt om zo’n streekomroep te onderzoeken. Ik vind dat de raad en het college hier in Hellendoorn het onderwerp lokale omroep heel serieus nemen en ook serieus behandeld hebben. Ik heb inmiddels wel begrepen dat fuseren geen voorwaarde is, dus dat is voor onze gemeente een heroverweging waard, want samenwerking is wel nodig voor verdere professionalisering.”

Verantwoordelijkheid
“In onze gemeente valt de lokale omroep onder de wethouder cultuur. Vastgoed, dus ook het gebouw van de omroep, valt onder de burgemeester evenals communicatie. Dat kan in elke gemeente anders zijn. Ik snap dat de discussie over sturing wordt gevoerd maar ik zou hem niet groter maken dan nodig. Bestuurlijk moet je het organiseren maar tegelijkertijd moet je als gemeente afstand houden. Dat rechtvaardigt gespreide verantwoordelijkheden. Ik denk ook niet dat jij als schrijver van deze rubriek lang nagedacht hebt over de vraag welke minister je voor deze rubriek moest interviewen over de lokale omroep… Ollongren of Slob. Toch?”

“In mijn gemeente Hellendoorn zag je toen corona opkwam direct dat veel van de oudere vrijwilligers voor de zekerheid thuisbleven. Hier zagen we vrij snel dat die plekken allemaal werden opgevuld door studenten journalistiek van Windesheim. Dat mes sneed aan twee kanten. Wij hadden en hebben een actieve lokale omroep met echt mooie programma’s. En de studenten – die zich op school vanwege corona niet konden vertonen – deden ervaring op en maakten zo uren, die ook voor hun studie meetelden. Zou ook goed zijn om onderwijs bij een professionelere opzet van de lokale omroep te betrekken. Geloof dat daar voor onderwijs, journalistiek en kwaliteitsverbetering veel te halen is.”

Meer geld
“De rode draad door alle adviezen – die nu aan de overheid gegeven worden – is dat er meer geld moet komen. En ik ben het daarmee eens. Ook in de coronatijd hebben we kunnen zien hoe belangrijk een lokale omroep is die voor betrouwbare informatie zorgt. Normaal was ik maandelijks te gast bij de omroep. Tijdens corona wekelijks. Plaatjes draaien gebeurde natuurlijk ook nog steeds, maar er was in die periode ook echt goeie informatie voor een doelgroep die graag geïnformeerd wilde worden.”

Bron: BM

Bericht delen