Wat is het verschil tussen een tv-commercial en een online bedrijfsvideo?
dinsdag 29 juni 2021

Wat is het verschil tussen een tv-commercial en een online bedrijfsvideo?

Wie een bedrijfsfilm laat maken of een promotiefilm laat maken, kan het verhaal over zijn bedrijf, instelling of organisatie op een krachtige, overtuigende manier brengen.

Als je het goed aanpakt, blijven jouw verhaal en – veel belangrijker nog – jouw boodschap hangen bij de doelgroep. Je kunt je zowel richten tot klanten als je eigen medewerkers. Zorg natuurlijk wel dat de bedrijfs- of promotiefilm van goede kwaliteit is, want anders is het weggegooid geld.

Meest voor de hand liggende verschillen
Televisie is duur, dat mag duidelijk zijn. Daarom zijn reclames op televisie doorgaans kort om de kosten wat te drukken. Wat je ook weleens ziet, is dat commercials in eerste instantie als lang filmpje worden uitgezonden en laten worden ingekort tot iets van half of een derde keer de originele lengte. Als je een video op je eigen website plaatst, loop je tegen een stuk minder kosten aan, maar is je bereik een stuk kleiner. De kans nieuwe klanten te trekken is dan minimaal.

Promotion

De wonderlijke wereld van het internet
Een video delen op een kanaal als YouTube of Facebook heeft ook zo zijn voordelen: je kunt potentieel duizenden mensen bereiken, waaronder ook nieuwe klanten. Als je een budget opzij kunt leggen voor online-advertenties kan je vele mensen bereiken. Dat kan in de vorm van een video, maar je ziet ook veel pop-up banners (die bijvoorbeeld weer doorverwijzen naar video’s).

Het element storytelling
Storytelling is het magische ingrediënt in elke soep: de toverboon die je cocktail tot leven wekt. Televisiecommercials zijn vaak enorm kort en bondig. Ze komen gelijk tot de kern en zijn minder gericht op klantenbinding en meer op directe sales. De call to action (koop dit, doe dat) is niet weg te denken. Bij een online bedrijfs- of promotiefilm is meer tijd voor storytelling: het verhaal achter de schermen en de gezichten achter de organisatie te laten zien.

Wat levert een promotiefilm je op?
Een promotiefilm is het paradepaardje van je campagne: het vormt het kloppend hart van je marketingstrategie. De film krijgt een prominent plekje op je website en op de verschillende sociale mediakanalen. Een promotiefilm is de ideale manier om op laagdrempelige wijze bewustzijn te creëren bij je doelgroep. Vereist: speel in op de emotie. Dat houdt uiteraard niet aan dat je deze bespeelt. Wees gewoon eerlijk en hou het persoonlijk, dan volgt de emotie vanzelf.

FX9

Aan welke types promotiefilm moet je denken?
Er zijn een aantal marketingvideo’s die er echt uitspringen, deze zijn onder meer de ‘achter de schermen’ video, de ‘explainer’ video, de gepersonaliseerde videoboodschap en de klant review. Je kunt ook een hele serie van deze video’s maken en een effectief videoformat uitwerken.

Achter de schermen video
Hiermee geef je de kijker een inkijkje in de locatie. Of je laat juist een project zien. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en zullen altijd meer willen weten over hoe iets precies in elkaar steekt, of waar je precies mee bezig bent. Als je het slim aanpakt, is de interesse zo gewekt.

De explainer video
Dit is een ‘how-to’ video: een video waarin je uitleg geeft. Het kan over een bepaald product gaan, een dienst, maar ook iets breders, zoals bijvoorbeeld: ‘hoe moet ik handelen op de beurs?’.

De persoonlijke videoboodschap
Je richt je rechtstreeks tot de klant. Tip: breng jezelf in beeld! Door je rechtstreeks tot de klant of kijker te richten, hoop je een band te vormen en een betrouwbare indruk achter te laten.

Een klant review
Bingo: een tevreden klant, wat is nu idealer dan dat? Een tevreden klant in beeld nemen, natuurlijk. Consumenten nemen veel sneller iets aan van andere consumenten, dan van een aanbieder. Meer informatie is te vinden op de website van Pro Motion Film.
Meer informatie over bedrijfsfilms
Meer informatie over promotiefilms

Bron: Pro Motion Film

Bericht delen