RTV Oost loopt voorop in IT-distributie
maandag 28 mei 2018

RTV Oost loopt voorop in IT-distributie

Ze waren de eerste regionale tv-omroep in Nederland en lopen nu, in samenwerking met Sony, het Chinese Sobey en dealer Vocas Sales & Services voorop in IT-distributie: RTV Oost. Facilitair manager Jaap Hilbink ziet een snellere en soepelere manier van verslaggeving, archiefgebruik, montage en uitzenden op alle mogelijke platforms.

 

 

“We hebben de laatste jaren altijd met Apple-computers en systemen gewerkt. De montage liep via Final Cut Pro. Dat werkte prima, tot veel systemen verouderden. Final Cut Pro werd Final Cut X en veel meer gericht op de zelfstandige gebruiker. Onhandig voor een omgeving waar onze omroep in werkt. Je wilt dat het materiaal voor iedereen beschikbaar is en dat werd steeds lastiger,” aldus Hilbink.

“Om een stap voorwaarts te maken in het produceren van video’s, kom je in mijn optiek bij twee partijen uit: Avid en sinds kort ook Sony. Tegenwoordig is dat bedrijf erg sterk in het ontwikkelen van camera’s, videoswitches, enzovoort. In samenwerking met Sobey, een Chinese softwarepartij, is Media Backbone HIVE ontwikkeld: een totaal videoproductieplatform. Daar draait nu onze gehele videoworkflow en IT-distributie op.”
“Onze relatie met av-distributeur Vocas en Sony is goed en gaat ver terug,” vervolgt Hilbink. “Ik was twee jaar geleden op mediabeurs NAB waar Jan van Gastel, accountmanager van Sony, me iets nieuws liet zien. Hij wist ook dat wij op zoek waren naar een ander systeem. Toen zijn we in gesprek gegaan over HIVE. Het spannende was dat we buiten China de eerste gebruiker ter wereld zouden worden. Dat was wel een ding, maar het past ook wel bij ons. Zo’n traject draait om vertrouwen en dat had ik in de mensen van Sony in samenwerking met Vocas als tussenpersoon en intermediair. We zijn bij Oost altijd aan het experimenteren geweest. Dat hebben we in principe nu ook gedaan door onze complete workflow om te gooien. Het was best lastig om die niet gebaande paden te belopen en zelf dingen uit te zoeken.”
“Ik ben inmiddels gestopt met vooruitkijken in de technische wereld. Tijdens de vuurwerkramp in Enschede van 2000 filmde één persoon met een camjosetje de grote klap. Zijn beelden gingen de hele wereld over. Tegenwoordig zou iedereen met een mobieltje het vastleggen en was er veel meer materiaal geweest. Dat er überhaupt iemand draaide, is met terugwerkende kracht uniek. Er zijn nu zoveel meer mogelijkheden. Wat je denkt dat technisch kan komen, gáát komen. Daar ben ik van overtuigd.”

In het volgende nummer van BM is een uitgebreide reportage over de IT-aanpak bij RTV Oost te vinden. De nieuwe editie verschijnt 15 juni.

Bron: BM

Bericht delen