Radar negatief over aankoop 8K-tv
zondag 13 januari 2019

Radar negatief over aankoop 8K-tv

De prijzen van 4K-televisies zijn enorm gekelderd de afgelopen jaren. Nu is zelfs de 8K-televisie onderweg. Kopen of laten staan? Het consumentenprogramma Radar adviseert nog geen 8K-tv in huis te halen.

Terwijl op consumentenbeurs CES in Las Vegas de futuristische 8K-televisie veel aandacht geniet, zijn de prijzen van 4K-televisies de afgelopen jaren behoorlijk gedaald waardoor ze voor consumenten steeds betaalbaarder worden. Je kunt geen reclamefolder van een elektronicawinkel openslaan of er is wel een 4K-televisie in de aanbieding. Voor nog geen 500 euro heb je al een 4K-televisie in je woon- of slaapkamer staan. Waar in de beginfase een enkeling zich waagde aan 4K, is het aanbod van televisies nu riant bij fabrikanten zoals LG, Samsung, Philips en Sony, maar ook bij minder grote merken zoals OK., Hitachi, Hisense en Salora.

Jaren geleden hadden we een scherm met bijvoorbeeld een verhouding van 1280 x 720 pixels, oftewel HD-Ready. Full HD volgde met een verhouding van 1920 x 1080 pixels. Bij 4K gaat het om vier keer het aantal pixels van 1080p, namelijk 3840 x 2160. We praten dan over Ultra HD of UHD, maar 4K is de meestgebruikte term. Bij 8K heeft het scherm een resolutie van 7680 x 4320 pixels, oftewel een verdubbeling van 4K.

Wat opvalt op de CES is dat elektronicafabrikanten vooral enorme 8K-televisies tonen voor 2019. Zo komt Sony met twee schermen van 85″ en 98″. Ook LG heeft een 88″ OLED-scherm laten zien. Samsung heeft reeds een 85″ 8K-scherm op de markt voor 15.000 dollar. Later dit jaar komen ook kleinere schermen van 65″, 75″ en 82″ naar Europa met iets lagere prijzen.

“Er komt steeds meer aanbod van 4K-materiaal”, aldus Eric van Ballegoie van Hardware.Info. Hij doelt daarmee op Netflix en YouTube. Netflix produceert bijna al het eigen materiaal in 4K en op YouTube uploaden videomakers steeds meer materiaal in 4K. Wie een 4K-televisie heeft, kan dat dus haarscherp bekijken. Ziggo is momenteel bezig met het maken van een 4K-box die ze over een paar maanden willen introduceren. Hoewel er nog amper 4K-zenders zijn, wordt mogelijk de Formule 1 in 4K aangeboden, zo legt Van Ballegoie uit. Dat signaal krijgt Ziggo nu namelijk al in 4K, maar wordt in een lagere resolutie doorgezet aan de consument. “Sky in Engeland zendt de Formule 1 in 4K uit.”

KPN biedt al wel via een settopbox een 4K-abonnement aan, maar het aanbod is beperkt met zenders zoals LoveNature (natuur), Insight (extreme sporten) en muziekzender Xite. Steamingdienst Videoland biedt series als Zwarte Tulp, De 12 van Oldenheim, Nieuwe Buren, Suspects en Weemoedt aan in 4K. Helaas kan dat alleen via de Videoland-app op Samsung tv’s.

Moeten we een 8K-televisie kopen? Nou nee, want er is op dit moment nog helemaal niets aan content dat in 8K wordt aangeboden. “Het heeft geen enkel nut”, zegt Van Ballegoie. “Daarnaast is de hoge prijs een enorme drempel, want hoewel je meer pixels en meer details krijgt bij 8K, betaal je voor een 8K-televisie duizenden euro’s. Dan kan je beter een paar jaar wachten tot de prijzen zakken en er aanbod is.”

Bron: Radar/BM

Bericht delen