NH Radio zet spraaktechnologie van XS2RADIO in voor nieuwsvoorziening
maandag 8 juni 2020

NH Radio zet spraaktechnologie van XS2RADIO in voor nieuwsvoorziening

Als eerste omroep in Nederland zet de regionale zender NH Radio de automatisch gegenereerde nieuwsbulletins in van de Hilversumse text-to-speech startup XS2RADIO.

De technologie van XS2RADIO maakt van geschreven teksten automatisch gesproken audioberichten, die beter klinken dan de gesproken teksten van veel andere spraakdiensten. In dit project worden nieuwsberichten van nhnieuws.nl automatisch gelezen door de XS2RADIO stem en in de NH Radio vormgeving gecombineerd tot een voorgelezen nieuwsbulletin.

Richard Otto (co-founder XS2RADIO): “Ons platform is vooral bedoeld als aanvulling voor uitgevers, overheden en organisaties met een newsroom. Dit project met de regionale omroep laat goed zien hoe ver deze audio-techniek is.”

Arjan Snijders (Station manager NH Radio): “Ook na 100 jaar is radio nog springlevend. In nieuwe vormen, bijvoorbeeld verpakt als podcast, bereikt audio en gesproken woord steeds meer een nieuw publiek. Wij maken ook elke dag diverse bulletins voor smart speakers, die nu worden gelezen door onze nieuwslezer. Hoe interessant zou het zijn 24 uur nieuws-updates te kunnen aanbieden via de techniek van XS2RADIO? Om radio ook in de toekomst relevant te houden moeten we durven te innoveren en experimenteren. Dit is een hele interessante tool, die we graag testen.”

Op maandagochtend tussen 5.00 en 6.00 uur zijn de automatisch gegenereerde nieuwsbulletins te beluisteren op NH Radio. Deze nieuwsberichten worden automatisch tussen de muziekmix uitgezonden. In eerste instantie gaat het om een testtraject, dat naderhand geëvalueerd zal worden.

Klik hier om alvast een XS2RADIO-demo van een NH Radionieuwsbulletin te beluisteren.

Bron: XS2RADIO/BM

Bericht delen