Media-Anywhere grootste Nederlandse troef op NAB
donderdag 8 mei 2025

Media-Anywhere grootste Nederlandse troef op NAB

Ongetwijfeld vanwege onder andere bezuinigingen bezochten minder Nederlanders de NAB in Las Vegas dan gewoonlijk. Zelfs de traditionele Hollandse Avond, de laatste jaren toch al ingekrompen, was dit jaar gesneuveld. Ook wat betreft stands, ‘hoekjes’ daar of meeting rooms bleek het dun gezaaid qua Nederlanders.

Nico Roest met partner Banijay was met zijn software MXMZ Graphics een uitzondering op de stand van Grass Valley en bleek gezien het beperkte marketingbudget redelijk tevreden over de aanloop. De software slaat aan omdat het ook voor redacteuren simpel te gebruiken is. Onder andere PSV, Ajax en Feyenoord, maar ook RTL Duitsland zijn inmiddels enthousiaste gebruikers. Egripment had na het evenementen-topjaar 2024 deze NAB wat meer tijd om ook met zijn distributeurs van over de gehele wereld de banden aan te halen.

Media-Anywhere
Peter Bruggink was met zijn Media-Anywhere dit jaar de onbetwiste Hollandse winnaar op de NAB. Hij werkt met co-founders James Cain en Richard Cartwright in een divers internationaal team, zakelijk bestierd vanuit Laren. Voor de leek is wat Media-Anywhere doet nog niet zo gemakkelijk te begrijpen, voor de CTO’s van deze wereld is het smullen. Media-Anywhere brengt een ware revolutie in mediatechnologie op gang, door niet langer te werken op basis van mediabestanden in folders die op een server met een IP-adres staan en voor live broadcast specifieke normen als SMPTE 2110 en SDI, maar deze te vervangen door veel breder gedragen webtechnologie.

Peter Bruggink

Door voor een standaard norm te kiezen, komen allerlei voordelen van internet ook beschikbaar voor media assets. Dan moet je denken aan security, transport, bewerking et cetera. Naast het hanteren van deze norm heeft de door Media-Anywhere ontwikkelde AirFrame technologie nog een voordeel, namelijk dat elke frame een unieke URL krijgt en dat daardoor allerlei bewerkingen veel sneller en eenvoudiger worden. De hele keten van opname tot aan de gelokaliseerde of gepersonaliseerde distributie naar de consument wordt via dit Saas-model veel flexibeler en efficiënter voor de mediabedrijven en dat met het hoogste niveau van veiligheid.
AirFrame is sneller, goedkoper en heeft als bijkomend voordeel dat veel meer technici beschikbaar zijn, gewend aan webtechnologie, dan de schaarse en dure mensen die thuis zijn in de SMPTE standaard. Ook remote werken wordt dankzij de door Media-Anywhere gehanteerde technologie veel gemakkelijker.

Peter Bruggink vertelde dan ook zichtbaar trots en vrolijk dat hij tijdens de NAB “ramvol” zat met meetings met de top 20 mediabedrijven van de wereld en op het hoogste niveau. Ook meldde hij dat investeerders en ‘hyperscalers’ in de rij staan, maar dat het bedrijf er voorlopig voor heeft gekozen om via eigen partner- en distributiekanalen te groeien.

“Een Europees alternatief dat staat als een huis”
Ook Hans Heus van MediaLab bezocht de NAB Show in Las Vegas. Wat hem direct opviel tijdens de grootste media- en techbeurs ter wereld: minder buzz dan voorgaande jaren, maar des te meer inhoudelijke gesprekken en scherpe vragen.

Hans Heus

“Eén vraag bleef hangen: hebben we als Europese markt een plan B? Veel van onze workflows leunen op Amerikaanse infrastructuur en diensten. Die werken doorgaans uitstekend, maar in een wereld waarin geopolitieke spanningen toenemen en economische onzekerheid groeit, wordt de behoefte aan onafhankelijkheid voelbaarder. Het gaat niet om vervanging, maar om balans. Juist nu is het belangrijk dat er ook in Europa robuuste, veilige en flexibele alternatieven beschikbaar zijn. Oplossingen die voldoen aan hoge standaarden, transparant zijn in hun werking, en gebouwd zijn op Europese waarden van privacy en databeheer.”

Zekerheid bieden
“Bij MediaLab voelen we die verantwoordelijkheid. Onze recente ISO 27001-certificering past in die bredere visie: zekerheid bieden in een tijd waarin vertrouwen cruciaal is. Die behoefte klonk door in gesprekken met internationale partijen op de beurs. Niet als hype, maar als weloverwogen zoektocht naar stabiliteit en controle. Als sector hebben we de verantwoordelijkheid om vooruit te denken. Niet wachten tot een noodzaak ontstaat, maar nu al bouwen aan veerkracht. Een sterk plan B is geen wantrouwen richting de gevestigde orde, het is een teken van volwassenheid”, aldus Hans Heus.

Tekst en fotografie: George Freriks

Bericht delen