Elfde Media Diamant voor ‘broadcast innovator’ Martijn Swart
vrijdag 7 juni 2019

Elfde Media Diamant voor ‘broadcast innovator’ Martijn Swart

Tijdens de feestelijke ‘It’s A Wrap’ party op het Hilversumse Media Park, is Martijn Swart gisteren onderscheiden met een Media Diamant, dé onderscheiding en erkenning voor medewerkers achter de schermen van televisie, radio of internet die uitblinken in talent, inzet, passie en vakmanschap.

Deze ‘broadcast innovator’ is als partner en mede-eigenaar van Broadcast Rental nauw betrokken bij live verbindingen rond de Formule 1, onder meer voor Ziggo Sport en Grand Prix Radio. Martijn Swart begon zijn carrière twintig jaar geleden bij CineVideo Group, waar hij snel doorgroeide tot Video Editor & Tape/LSM-operator. Hij ontpopte zich als een van de drijvende krachten achter het ‘tapeloos’ werken in Nederland en de overgang van Digitale Betacam banden naar televisie maken met digitale files. In 2005 ging hij freelancen en stelde hij zijn kennis beschikbaar aan andere bedrijven in de rol van operator en consultant en reisde hij de hele wereld over.

Voor EVS was hij onder meer als workflow-architect verantwoordelijk voor de innovatieve en tapeloze werkwijze van FOX Sports Eredivisie. In 2009 adviseerde hij Geert Paul Slee als deze zijn bedrijf Broadcast Rental start en in 2013 werd hij CTO van het bedrijf. Bij Broadcast Rental spreekt men echter al snel van de ‘broadcast innovator’. In deze rol is ‘Tinus’ met zijn team verantwoordelijk voor talloze technische hoogstandjes in binnen- en buitenland: van draadloze camera’s verstopt in de KNVB-beker, op het podium bij U2 tot de Radio 538 luchtballon van Coen en Sander. Voor de uitzendingen van de Formule 1 verbeterde Swart een bestaande remote workflow die door maar liefst zeven internationale broadcasters wordt afgenomen.
De winnaar van de elfde Media Diamant werd toegesproken door de Hilversumse mediawethouder Wimar Jaeger, United-collega Bolke Burnaby Lautier en NOS-presentator Herman van der Zandt, die zich uitputten in loftuitingen en memoreerden dat Swart zelfs in de Australische outback nog de eindjes aan elkaar weet te knopen. De prijs bestaat uit een plaquette, ontworpen door Anneke Schat, die werd geplaatst op de Diamantmuur op het Joop van den Endeplein op het Media Park, en een aquarel. In 2016 werd de Stichting Media Diamant opgericht, ondersteund door de Gemeente Hilversum en een groep van donateurs.

In bijgaande video-impressie een gesprek met winnaar Martijn Swart.

Bericht delen