Canon EOS R3: razendsnelle geweldenaar
dinsdag 7 december 2021

Canon EOS R3: razendsnelle geweldenaar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Canon EOS R3 is op het gebied van systeemcamera’s met afstand het beste wat Canon ooit heeft gemaakt. Met razendsnelle autofocus en de mogelijkheid tot het schieten van 30 frames per seconde is dit hét pronkjuweel voor elke fotograaf.

Kleine disclaimer: normaliter krijgen we even de tijd om een dergelijk product uit te proberen. Maar omdat menig tester stond te springen om het nieuwe paradepaardje van Canon te keuren, moesten we het doen met slechts een dag. Dat is te kort om alle ins en outs van het toestel te laten passeren, maar tegelijkertijd ruim voldoende om een degelijk oordeel te vellen. Bovendien waren de drie testers van BM unaniem in het oordeel: dit is een geweldige camera!

Ideaal voor sport en wildlife

Ook waren we er snel over uit dat de R3 vooral is bedoeld voor de fotograaf. Neemt niet weg dat je er geweldig video mee kunt opnemen, maar daar later meer over. Het is vooral de snelheid op gebied van autofocus (0,03 seconden!) en afdrukken waarvan de gemiddelde fotograaf zal watertanden. De R3 kan tot 30 RAW foto’s per seconde schieten in volledige autofocus. We legden op deze manier twee passerende fietsers vast en dat leverde binnen luttele seconden 168 foto’s op, waarvan het overgrote deel scherp.

0T8A0660 scaled

Veel hersencapaciteit

Om die indrukwekkende snelheden mogelijk te maken, moest Canon een nieuwe sensor ontwikkelen: de zogenaamde CMOS stacked sensor waarbij veel techniek in lagen na elkaar wordt geplaatst. Dit levert de camera als het ware veel hersencapaciteit op, waardoor het hoge aantal frames per seconde inclusief volledige autofocus mogelijk worden.

Eye Control-autofocus

Het is niet het enige nieuwigheidje dat je door Canon krijgt aangereikt. Je hebt als gebruiker nu ook de mogelijkheid om je punt van focus te bepalen door binnen je kader ergens naar te kijken. Via de viewfinder kalibreer je de camera naar jouw oog en vervolgens registreert de R3 waar jij naar kijkt. Als gebruiker krijg je in de viewfinder een bolletje voorgeschoteld dat meebeweegt met jouw kijkrichting. Door de sluiterknop in te drukken, stel je scherp op dat punt.

0T8A0907 scaled

6K RAW video

Op videogebied staat de R3 eveneens meer dan zijn mannetje. Van full HD tot 6K RAW, het komt allemaal uit de systeemcamera gerold. 6K RAW-materiaal levert je de mooiste beelden op met een gigantisch dynamisch bereik. Hier kun je in de color grading geweldig mee los gaan. Idealiter doe je dat in Davinci Resolve, maar ook Premiere kan tegenwoordig overweg met dit type extensie. Nadeel is dan weer de omvang van de bestanden: een 64gb kaartje levert je een paar schamele minuten opnametijd op.

Relatief makkelijk

Gepaard met Canons ‘holy trinity’ aan RF-lenzen, leverde een middagje schieten op de Hilversumse hei prachtige beelden op, waarvan het gros werkelijk haarscherp uit de camera kwam gerold. Het is opvallend hoe relatief makkelijk de R3 het je maakt om kwalitatief goed beeld te schieten. Natuurlijk, de basisinstellingen neem je voor eigen rekening, maar de manier, snelheid en uitvoering van scherpstellen maken het bijna lastig om een fotomoment te missen.

0T8A0928 scaled

Krachting, compleet en betrouwbaar

En dus heb je het gevoel dat je met een uiterst krachtige en complete, maar ook betrouwbare camera op pad gaat. Eentje die je – ongeacht klus – niet in de steek zal laten. Dat mag je gezien het prijskaartje ook wel verwachten.

Meer weten over de Canon EOS R3? In BM 400 kun je de uitgebreide review lezen.

Bron: BM

Bericht delen