BMS: ‘Samenwerking leidt tot betere resultaten voor ons allemaal’
vrijdag 14 juni 2019

BMS: ‘Samenwerking leidt tot betere resultaten voor ons allemaal’

De facilitaire reuzen op de Nederlandse broadcastmarkt, United en NEP, gaven acte de presence in de vorm van hun bewindsmannen tijdens de Broadcast Media Society op het AV Festival. In de Westergasfabriek in Amsterdam lieten René Delwel en Ralf van Vegten, in het gezelschap van Emiel Gobes (Southfields), hun licht schijnen over een markt die door hoge eisen en krimpende budgetten flink onder druk staat.

De sprekers waren over het algemeen opvallend eensgezind. Van Vegten: “We hebben in Nederland een prachtig exportproduct gecreëerd. Geforceerd door de overheid hebben Talpa, Endemol en de publieke omroepen een geweldige technologische slag geslagen. NEP profiteert daarvan, want het maakt het makkelijker om geld los te maken bij investeerders, zodat we weer nieuwe dingen kunnen ontwikkelen. Daar liggen nog veel meer mogelijkheden, maar dan helpt het niet als NEP en United tegen elkaar worden uitgespeeld om de laagste offerte. Partijen moeten kijken naar waar we meerwaarde kunnen bieden. Het is cruciaal dat we elkaar daarin vinden op basis van gezonde marktverhoudingen. We hebben een krachtig product waar we allemaal beter van worden als we het wat meer samen proberen te exploiteren.”

Delwel herkent het verhaal van zijn concullega. “We werken ook wel aan grote projecten waarbij we met de producent echt op zoek gaan naar de beste manier om een programma te maken, daarbij de doelstellingen, doelgroep en beoogde media in ogenschouw nemend. Maar veel vaker worden we gebeld voor een offerte om vervolgens te horen dat Ralf het voor een ander bedrag heeft aangeboden. Dat is zonde, want dan laat je de keuze afhangen van de prijs en baseer je het niet op de kennis en kunde van een bedrijf dat kan helpen om het maximale uit een productie te halen. Ik denk dat samenwerking in de sector tot betere resultaten leidt voor ons allemaal.”

Een uitgebreid verslag van de BMS verschijnt in BM 383. Het videoverslag is hieronder te bekijken:

Bericht delen