Rachel de Wit
Docent en Branche Manager Media – Fontys Academy for Creative Industries Tilburg
2021 - week 03

Radio, it’s a kind of magic…

Als scholier luisterde ik altijd al graag stiekem, als ik eigenlijk moest slapen, naar mijn wekkerradio. Zo beleefde ik de huldiging van Ajax op het Leidseplein begin jaren negentig via de radio.

Een magisch moment en in mijn hoofd bedacht ik de beelden erbij, ik kon het me helemaal voorstellen. De spelers uitzinnig, de supporters zingend, op bushokjes klimmend en zwaaiend met vlaggen. Pas recent zag ik de echte beelden terug, ongelooflijk.
Tijdens mijn opleiding journalistiek greep ik de kans en koos voor het specialisme Radio. We maakten ‘s nachts radio, waarvoor ik samen met een medestudent met een op zijn buik vastgetapete opnamerecorder naar een illegaal casino ging. En we leerden verslag doen voor de lokale omroep van onder andere de gemeentepolitiek. Eindeloos lange gemeenteraadsvergaderingen en tot slot kwam er een dienblad vol kroketten langs, zo herinner ik me nog.

Maar hoe magisch de werking van radio echt zijn kon, ontdekte ik vlak na mij studie. Ik mocht bij de KRO aan de slag, bij het Radio 2-programma Het Theater van het Sentiment. Een legendarisch programma met het nieuws van vroeger en de geluiden van toen. Een dag uit het verleden kwam weer tot leven. Als ik niet werkte, dan luisterde ik toch, zo verslingerd raakte ik aan het programma.
De geestelijk vader van het programma, presentator Stefan Stasse, maakte van de studio een echt theater. Hij wist luisteraars nietsvermoedend tot diepgaande gesprekken te verleiden en vroeg artiesten als Mariska Veres (Shocking Blue) naar hun echte verhaal. De presentatie van Stefan werd afgewisseld met Ruud Hermans en Marc Stakenburg en zij zorgden samen voor een aantal ‘kippenvelmomenten’, zeker toen we met het hele team in 2007 de Gouden Radio Ring wonnen. Magisch.

Die betovering is gelukkig nooit echt verbroken. Ik koos een poosje een ander pad, maar een eerste liefde gaat nooit over. Tegenwoordig geef ik colleges over radio en begeleid ik studenten met het maken van audio content. Ook produceer ik podcasts, maar daarover morgen meer.
Tot slot nog een tip: zet in deze tijd, ook al stap je minder vaak in de auto, thuis ook eens je radio aan, want zoals Stefan Stasse ooit al zei: “De verbeelding van de radio overwint alles!” Luisteren naar Stefan kan overigens nog steeds. Check De Staat van Stasse (Radio 2) en Goudmijn (Radio 5) of de podcasts En toen werd het Stil en Ezelsoren.

Rachel de Wit
Docent en Branche Manager Media – Fontys Academy for Creative Industries Tilburg
Podcast maker en oprichter van De Podcast Producent (De MINI-Cast)
Lid van de Raad van Advies van Broadcast Magazine Young

Foto: Frans Nikkels

De week van Rachel de Wit

Docent en Branche Manager Media – Fontys Academy for Creative Industries Tilburg
2021 - week 03