Ruud van Gessel
Regisseur en producent
2024 - week 24

De Cava Dagboeken

Vrijdag, de laatste dag van mijn week op deze eervolle plek waarin ik jullie meenam op mijn immer enerverende ‘Onderweg’ in medialand. Vandaag is voor mij een bijzondere dag. Mijn nieuwste boek rolt van de persen. De Cava Dagboeken, een oneindig liefdesverhaal.

Het is een liefdesroman die begint in de jaren ’80 in Lloret de Mar. Nostalgie, de discotheken in die tijd, de wilde hits van toen, een vakantieliefde. Het derde deel uit de Bubbels Reeks die ik dik drie jaar geleden begonnen ben met De Prosecco Dagboeken, een liefdesverhaal en De Champagne Dagboeken, meer dan een liefdesverhaal.

De titels zijn los van elkaar te lezen. Elk deel speelt zich af in een ander land en streek met nieuwe hoofdrolspelers en ontwikkelingen. Geliefd bij de lezers en naast de goed lopende verkoop zijn de titels in honderden Nederlandse en Vlaamse bibliotheken te vinden. Mits ze niet uitgeleend zijn want het zijn koplopers in het genre. Ik weet wel waarom maar laat die kwalificatie liever over aan de schrijvers van de recensies. ‘Filmisch geschreven, je ziet het voor je’ en ‘moderne parabels’ of ‘ontroerende levenslessen’.

Wie mij kent of deze week meegelezen heeft weet dat ik als regisseur altijd naar de wereld om mij heen kijk. Die kan ik niet, niemand trouwens, naar eigen handzetten. Het perspectief wel en dat wordt in veel televisieprogramma’s door redacties en makers vergeten. Gemakzucht of onwetendheid? Wie zal het zeggen.

Om even terug te gaan naar mijn romans als voorbeeld. Dat het over de liefde gaat is duidelijk want dat staat in de subtitel. Maar dan gaan we een stapje verder. In De Champagne Dagboeken speelt de oorlog in Oekraïne een grote rol. Maak je kennis met legendes uit het machtige land die nooit eerder gepubliceerd zijn. Ze houden de lezer een spiegel voor. Doet een beetje pijn soms.

In De Prosecco Dagboeken draait het om wijnbouw volgens de regels van de natuur versus de roofbouw om maar zoveel mogelijk te oogsten met alle gif van dien in opdracht van de supermarktketens die geen cent te veel willen betalen. De Cava Dagboeken is een ode aan Catalonië met de eigen tradities van de Catalanen en hun wil om onafhankelijk te zijn. En dan hebben alle drie de titels een einde wat ik niet zal verklappen maar iedere keer weer goed is voor talloze reacties op de socials. Een kwestie van gekozen perspectief of je nu een televisieprogramma, een format bedenkt of een boek schrijft. Wie het hart van de kijker of lezer wil veroveren moet anders denken en anders durven doen.

Wat is mijn les, zo je die wilt opvolgen. Neem even een fototoestel of videocamera als voorbeeld. Gooi de zoomlens ervan af en verruil die voor de vaste standaard lens. 50mm op mijn Canon EOS 1DX. Als ik een compositie wil maken die het verhaal wat ik wil vertellen moet illustreren of juist versterken dan kan ik niet meer inzoomen maar moet ik mezelf letterlijk en figuurlijk verplaatsen en inleven. In het onderwerp of de figuur voor mijn lens. Misschien wel zo dichtbij dat we in elkaars ogen kijken.

Die ‘persoonlijke’ beeld of schrijftaal is universeel en overstijgt lands- en cultuurgrenzen. De New York Times heeft meesterlijke mooie filmpjes die met dezelfde middelen gemaakt worden als bij ons maar allemaal met een eigen signatuur van de maker en het team. Dat heeft niets met budget te maken. De crew is bijna altijd ‘one man band’ met een redacteur die samen met ‘every picture tells a story’ de video-editor laat smullen om met het vastgelegde materiaal aan de slag te gaan.

Gisteren schreef ik dat ik jullie nog zou meenemen naar Duitsland. Ik was daar eerder bij het ZDF in Mainz met Herman van Veen. Wij ‘verstaan elkaar’ als het om anders kijken gaat. Nu ga ik naar Stuttgart en niet om af fabriek een Porsche of Mercedes uit te zoeken. In die stad zit mijn Duitse uitgever om in de loop van volgend jaar mijn ‘charmante Bücher’ aan de Duitstalige lezers te presenteren. Lees charmant in deze als bevestiging van een ander perspectief als het om schrijven gaat. In dit geval over het mooiste onderwerp op aarde. De Liefde!

PS
De presentatie van De Cava Dagboeken is binnenkort traditiegetrouw bij Libris Voorhoeve in Hilversum. Het wonderschone boekenpaleis van Amin Usman en zijn team. Volg mijn socials voor datum en tijd want van harte welkom. Voor nu is mijn dank groot voor alle leuke reacties op mijn avonturen. Geniet van het weekend!

Ruud van Gessel

Ruud van Gessel heeft een lange staat van dienst als regisseur en producent. Met een achtergrond als cultuurhistoricus regisseert en schrijft hij wat de mens in deze wereld beweegt. Zijn romans worden uitgebracht door Uitgeverij De Kring in Amsterdam.

De week van Ruud van Gessel

Regisseur en producent
2024 - week 24