Winnaars van de DDG Awards 2023 bekend
donderdag 20 april 2023

Winnaars van de DDG Awards 2023 bekend

Woensdagavond zijn tijdens een feestelijke ceremonie in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de DDG Awards 2023 uitgereikt in elf categorieën. De DDG Awards zijn de prijzen voor de meest opmerkelijke regieprestaties waarbij de winnaars worden aangewezen door hun vakgenoten.

Knor van Mascha Halberstad ging er niet alleen vandoor met de prijzen voor Animatie en Speelfilm, maar ook met de DDG Grand Prix van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Stichting VEVAM Fonds.

Tijdens een diner met genomineerden, leden en relaties werden de prijzen voor de meest opmerkelijke regieprestaties uit 2022 in elf categorieën uitgereikt door presentator Howard Komproe. Dit zijn de winnaars:

• Animatie: Mascha Halberstad – Knor
• Commercial: Emma Branderhorst – SIRE – Praat over de dood
• Digital Storytelling: Sara Kolster – Waarom ga je niet weg?
• Documentaire: Niki Padidar – All you see
• Dramaserie: Michiel van Jaarsveld – Het Jaar van Fortuyn
• Korte Documentaire: Douwe Dijkstra – Buurman Abdi
• Korte Fictie: Kevin Osepa – La Última Ascensión
• Podcast-/Radioregie: Maartje Duin en Cigdem Yuksel – Moslima
• Speelfilm: Mascha Halberstad – Knor
• Documentaireserie: Halil Ibrahim Özpamuk en Eva van Pelt – Trappers
• Televisieprogramma – Menno Otten – Hoofdzaken (seizoen 4)

DDG Grand Prix en juryrapport Knor
De DDG Grand Prix 2023, toegewezen door het bestuur van de Dutch Directors Guild en beschikbaar gesteld door Stichting VEVAM Fonds, werd uitgereikt aan één van de winnaars van de elf categorieën. Dit jaar ontving Mascha Halberstad de prijs voor haar animatiefilm Knor, over het gelijknamige biggetje dat de 9-jarige Babs voor haar verjaardag krijgt van haar opa, die er met dit cadeau voor zijn kleindochter een eigen agenda op nahoudt.

Uit het juryrapport: “Regisseurs zijn mensen die hun droom tastbaar kunnen maken. Maar als je ongebaande paden betreedt kost het soms vele jaren om die droom waar te maken. Originaliteit, doorzettingsvermogen en vakmanschap zijn de waarden die we dit jaar willen belonen. De winnaar van de Grand Prix werkt al sinds het begin van haar carrière aan een heel specifiek, eigenzinnig oeuvre dat grote inventiviteit koppelt aan een tastbare, herkenbare uitvoering. Tegen alle stromen in een eigen koers blijven varen en daar in binnen- en buitenland succes mee behalen, dat is grote klasse en een inspiratie voor andere regisseurs.”

DDG Oeuvre Award voor Stef Visjager
Ook werd de DDG Oeuvre Award uitgereikt aan audioregisseur Stef Visjager. Het bestuur van de Dutch Directors Guild reikt deze award jaarlijks uit aan een regisseur die van grote betekenis is geweest voor diens vakgebied.

Het DDG-bestuur over Stef Visjager: “Als maker, met talloze prachtige, prijswinnende producties, zowel documentaire als fictie, zowel one-off als serie, is Stef tot op de dag van vandaag absolute voortrekker en lichtend voorbeeld voor vele audiomakers. Haar meest recente productie, Making an Opera, won de Prix Europa én de Prix Italia. Naast haar eigen werk heeft Stef zich ook altijd met passie en veel succes ingezet voor de radio- en podcastsector en is altijd belangeloos aan het werk om andere getalenteerde audiomakers de nodige aandacht te geven, verder te helpen en te doen groeien.”

Organisatie
De DDG Awards zijn de regieprijzen waarbij de winnende regisseurs worden aangewezen door hun vakgenoten. Tijdens deze editie stemden regisseurs op de meest opmerkelijke regieprestaties uit 2022. De DDG Awards worden georganiseerd in samenwerking met Stichting VEVAM en Stichting VEVAM Fonds. De beeldjes van de DDG Awards zijn ontworpen door Jeroen Henneman.

Bron: DDG/BM
Foto: Almichael Fraay/DDG

Bericht delen