Videoland documentaire NIKKI geeft gezicht aan KOPP/KOV kinderen
zondag 25 september 2022

Videoland documentaire NIKKI geeft gezicht aan KOPP/KOV kinderen

De achttienjarige Nikki is één van de minstens 577.000 kinderen in Nederland die opgroeien met ouders die kampen met psychische- en/of verslavingsproblemen. Haar moeder Karin (46) heeft een persoonlijkheidsstoornis en heeft het vaak moeilijk met zichzelf.

Dit brengt Nikki vaak in een loyaliteitsconflict: zij navigeert tussen de liefde voor haar ouders en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Voor wie moet zij kiezen, haar ouders of zichzelf? De Videoland documentaire NIKKI, gemaakt door Monique Nolte, gaat op 26 september in première op het Nederlands Film Festival en is vanaf die dag om 18.00 uur ook te zien bij Videoland.

Een verontrustend feit: 65 procent van de kinderen die opgroeien in gezinnen met psychische en/of verslavingsproblematiek (KOPP/KOV) worstelen op latere leeftijd met soortgelijke problemen. NIKKI geeft een gezicht aan deze kinderen. Monique Nolte heeft Nikki zes jaar lang intensief gevolgd.

De documentaire onderzoekt vanuit Nikki’s perspectief de ingewikkelde relatie tussen de trots en kracht van familiebanden, maar ook de ontreddering en de wanhoop veroorzaakt door psychische en verslavingsproblematiek. NIKKI schetst hoe diep de liefde tussen ouder en kind kan gaan en hoe ingrijpend de impact is als de relatie gecompliceerd of onmogelijk is.

NIKKI is genomineerd voor de persprijs van de Nederlandse Filmkritiek (vergeven door De Kring van Nederlandse Filmjournalisten) en is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie. De documentaire is geproduceerd door Doclines.

Bron: RTL Nederland/BM

Bericht delen