Stakende scriptschrijvers verstoren speech Warner Bros.-baas in VS
maandag 22 mei 2023

Stakende scriptschrijvers verstoren speech Warner Bros.-baas in VS

Studenten van de Boston University en stakende scriptschrijvers hebben een toespraak die Warner Bros.-topman David Zaslav hield in Boston verstoord uit onvrede over de vastgelopen onderhandelingen in de film- en tv-wereld.

Sinds begin deze maand staken scriptschrijvers in de Verenigde Staten. Ze eisen onder meer een hogere compensatie vanwege de groeiende belangstelling voor series door streaming. Ook willen ze regels over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) bij het maken van scripts.

Zaslav was naar de Boston University gekomen om daar een zogenoemde commencement speech te houden, een toespraak waarbij een bekende persoon afstuderende studenten toespreekt. Ook ontving hij er een eredoctoraat.

Boegeroep
Zaslav is oud-student van de universiteit, maar kon niet rekenen op een vriendelijk onthaal. Voor de deur van de locatie waar het evenement werd gehouden stonden tientallen protesterende schrijvers en leden van vakbonden die zich solidair tonen. En binnen reageerde een grote groep studenten ook regelmatig met boegeroep op de opmerkingen van Zaslav tijdens zijn toespraak van twintig minuten.

Hij moest zijn toespraak meerdere keren zelfs kort stilleggen toen een grote groep aanwezige studenten luidkeels in koor “betaal jouw scriptschrijvers” begon te roepen.

Nog altijd is er geen overeenstemming bereikt tussen de schrijvers en de grote televisiestudio’s en streamingdiensten. De vorige keer dat er gestaakt werd was in 2007. Deze staking duurde zo’n 100 dagen en bij veel populaire tv-series kwam de productie daardoor stil te liggen. Naar schatting kostte dat de film- en televisie-industrie ruim 2 miljard dollar, omgerekend ruim 1,85 miljard euro.

Door de staking van dit jaar liggen alle grote latenightshows al stil. Ook zijn de eerste effecten al zichtbaar bij streamingseries en tv-series. Zo besloten de makers van The Handmaid’s Tale en een Game of Thrones-spinoff om de opnamen tijdelijk stil te leggen.

Bron: NOS/BM

Bericht delen