RTL viert Pride Amsterdam 2023
woensdag 2 augustus 2023

RTL viert Pride Amsterdam 2023

Tot en met 6 augustus zet RTL zich extra in om de lhbtiq+ community te steunen en het bereik van Pride Amsterdam te vergroten. Naast aandacht voor Pride in de programma’s en online op RTL.nl, vaart RTL op zaterdag 5 augustus mee in de Canal Parade.

CEO Sven Sauvé licht toe waarom RTL Pride omarmt: “Als mediabedrijf zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid om Nederland in al haar facetten te representeren, zowel voor als achter de schermen. De weg daarnaartoe vereist continue aandacht. Zichtbaarheid voor initiatieven die gaan over gelijke rechten en inclusie is ontzettend belangrijk, niet alleen zakelijk maar zeker ook voor mij persoonlijk. Tijdens Pride Amsterdam kunnen we de krachten daarvoor bundelen. Al duurt het evenement zelf maar één week, hopelijk inspireert het velen om het hele jaar te blijven werken aan gelijkheid.”

Peter van der Vorst, Directeur Content, benadrukt het belang van representatie op het scherm: “Het is hard nodig dat we met elkaar blijven strijden voor inclusie. Wij dragen ons steentje bij onder meer in onze programmering bij RTL en Videoland, zoals in Make Up Your Mind, Prince Charming, GTST en Married at First Sight. Er gaat veel goed en we hebben ook nog veel te winnen en te leren. Uiteindelijk is ons doel dat iedereen in Nederland zich kan herkennen in onze programma’s. Voor mij was het in mijn jeugd ook belangrijk om rolmodellen op tv te zien, zoals Jos Brink, André van Duin en Paul de Leeuw.”

Op RTL.nl en op de site van RTL Boulevard is in de Pride week een serie video’s te zien over de rol van beeldvorming in de acceptatie van de lhbtiq+ community door de jaren heen. Onder meer Ferry Doedens van GTST, Ferdi en Marvin van Prince Charming en Envy Peru en Carlo Boszhard van Make Up Your Mind kijken terug op de impact van ‘hun verhalen’. Welke reacties kregen en krijgen zij, welke invloed heeft het gehad op de inclusie van de lhbtiq+ community en welke kansen zien zij nog? En welke (media)momenten en -personen waren voor hen van betekenis?

Bij Videoland is een collectie van Pride-gerelateerde content uitgelicht op de homepage. Ook de actualiteitenprogramma’s van RTL besteden aandacht aan Pride. Naast verslaggeving en reportages doet het RTL Nieuwspanel onderzoek naar onder meer de steun voor genderneutrale initiatieven in onze maatschappij. Gijs Rademaker, opiniepeiler en RTL-presentator: “Bijna 4 op de 10 ondervraagden vindt het niet zo goed of zelfs helemaal niet goed gaan met de acceptatie van lhbtiq+-ers in Nederland, blijkt uit ons onderzoek. En zelf geven veel lhbtiq+’ers ook aan dat ze niet overal zichzelf kunnen zijn. Er is dus echt nog winst te behalen.”

Op zaterdag 5 augustus vaart RTL mee met startnummer 59 in de Canal Parade in Amsterdam. De boot staat in het teken van lip sync en heeft als doel om iedereen een podium te geven, zowel aan boord als aan de kade. On stage maken onder meer Envy Peru, Vanessa van Cartier en ChelseaBoy hun opwachting. Bezoekers met een gouden keeltje aan de kade kunnen zichzelf terugzien op de grote schermen op de boot.

Berichtgeving over Pride is op de online kanalen van RTL terug te vinden met de hashtags #iedereeneenpodium en #youareincluded, het thema van Pride Amsterdam 2023.

Bron: RTL Nederland/BM

Bericht delen