Regisseur Leonard Retel Helmrich overleden
maandag 17 juli 2023

Regisseur Leonard Retel Helmrich overleden

Filmmaker Leonard Retel Helmrich is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend door zijn prijswinnende trilogie Stand van de zon, Stand van de maan en Stand van de sterren.

Voor de trilogie volgde Retel Helmrich twaalf jaar lang een christelijke familie in de sloppenwijken van Jakarta. Op die manier gaf de film inzicht in belangrijke thema’s die Indonesië in hun greep hielden, zoals conflicten tussen religies, botsingen van generaties en het groeiende verschil tussen arm en rijk.

De drie documentaires werden overladen met nominaties en prijzen op grote internationale filmfestivals, waaronder het IDFA en het Sundance Film Festival. Het laatste deel van de trilogie leverde Retel Helmrich in 2011 ook nog een prestigieuze Amerikaanse prijs van de International Documentary Association (IDA) op.

Retel Helmrich kreeg tijdens de bewerking van zijn documentaire The Long Season begin 2017 een acute hartstilstand. Sindsdien kampte de geboren Tilburger met gezondheidsproblemen.

Met The Long Season won hij dat jaar nog de prijs voor beste Nederlandse documentaire op het IDFA. Een jaar later werd de documentaire genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival. In 2018 werd Retel Helmrich geridderd als rid­der in de Or­de van de Ne­der­land­se Leeuw.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen