NPO komt met project rond thema’s racisme, discriminatie en diversiteit
dinsdag 29 maart 2022

NPO komt met project rond thema’s racisme, discriminatie en diversiteit

Iedereen mag zichzelf zijn. Het lijkt zo vanzelfsprekend en een recht dat al bijna 40 jaar verankerd is in artikel 1 van onze grondwet. Toch ervaren veel Nederlanders dit anno 2022 niet zo. Ze krijgen te maken met racisme, discriminatie en uitsluiting op basis van wie ze zijn.

Bij de NPO is eind april en de hele maand mei op televisie, radio en online extra aandacht voor deze onderwerpen als onderdeel van het bredere thema diversiteit, onder de noemer De ander zien, jezelf zijn. Vrijdag 29 april wordt afgetrapt met het hybride congres De ander zien, jezelf zijn: discriminatie, diversiteit en inclusie in de media, waarbij het bevorderen van inclusie in de media centraal staat.

Zondag 1 mei is de kleurrijke live televisieshow Concert for Change te zien, waarin indringende reportages op het gebied van diversiteit de inspiratie vormen voor bijzondere live-optredens. Heel de maand mei zijn bij de NPO op alle kanalen, netten en zenders nieuwe en speciale programma’s te zien en te horen rondom deze belangrijke thema’s.

Congres
Op vrijdag 29 april komen mediamakers samen om te spreken over de rol van publieke media als het gaat om diversiteit, inclusie en uitsluiting. Wat gaat goed en waar moeten nog stappen worden gezet? Verschillende sprekers uit de politiek en media leggen elkaar succesvolle cases voor. De presentatie van het congres De ander zien, jezelf zijn: discriminatie, diversiteit en inclusie in de media is in handen van Lara Billie Rense en Milouska Meulens. Met onder meer de sprekers Clarence Seedorf, Elonka Soros (ex-BBC) en Frederieke Leeflang (NPO) en verschillende paneldiscussies. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Concert for Change
Op zondag 1 mei wordt om 21.30 uur live vanuit Studio 21 in Hilversum Concert for Change (Omroep MAX/WNL/EO/BNNVARA) uitgezonden op NPO 1: een uniek concert gecombineerd met inspirerende reportages over inclusiviteit vanuit het hele land. Concert for Change is een show van inspiratie, van positieve voorbeelden en bijzondere verhalen. Een show waarbij de kracht van muziek mensen in beweging brengt; troost en warmte geeft.

De start van een traditie waarin in een open en positieve setting, moeilijke thema’s over discriminatie, racisme, gelijkheid voor een breed publiek bespreekbaar en toegankelijk worden gemaakt, steeds vanuit positiviteit en kansen. De indringende reportages zijn de inspiratie voor een aansluitend live-optreden met de grote live-band onder leiding van Eric van Tijn. Met optredens van onder andere Iris Hond, Dani van Velthoven, HAEVN, Berget Lewis, Glenn Faria, sor en Tabitha. Gepresenteerd door Giovanca Ostiana en Carrie ten Napel met Eva Eikhout, Lisette Wellens en Dwight van den Vijver als verslaggevers.

Speciale programmering in mei
De gehele maand mei komen racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online. Niet een themamaand met een begin en een einde, maar een etalage van nieuwe en speciale programma’s rondom deze belangrijke thema’s. De volledige programmering wordt binnenkort bekend gemaakt.

Shula Rijxman, voormalig bestuursvoorzitter van de NPO, is executive producer van het congres en de live televisieshow: “De publieke omroep is er voor iedereen en het is belangrijk dat iedereen gehoord, gezien en vertegenwoordigd wordt. Racisme en discriminatie zijn helaas onderdeel van onze maatschappij en wegkijken is geen optie. Met dit initiatief neemt de publieke omroep wederom haar verantwoordelijkheid door inspiratie te bieden die mede kan gaan leiden tot verandering op langere termijn. Iedereen hoort erbij.”

Robert Fortuijn, coördinator programmering: “De afgelopen maanden is door alle publieke omroepen hard gewerkt aan een uitgebreid en divers palet aan programma’s in verschillende genres, voor alle doelgroepen en met verschillende invalshoeken. Met deze programma’s hopen we onze kijkers te inspireren en in aanraking te laten komen met verhalen die ze nog niet kenden en ze zo uit te dagen om anders te gaan kijken naar de ander. Ik ben ook bijzonder verheugd dat het eerste programma van Omroep ZWART in mei als onderdeel van De ander zien, jezelf zijn van start gaat.”

Bron: NPO/BM

Bericht delen