Nieuwstak RTL met ingang van mei in eigen bv
donderdag 8 april 2021

Nieuwstak RTL met ingang van mei in eigen bv

RTL Nederland gaat zijn nieuwstak onderbrengen in een aparte, nieuw opgerichte bv. Met ingang van 1 mei valt de hele nieuwsorganisatie van het concern onder RTL Nieuws BV. De wijziging heeft geen invloed op de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers.

Dat heeft de directie van RTL Nederland woensdag aan zijn werknemers laten weten, zo meldt Villamedia. Het plan om de nieuwsorganisatie onder te brengen in een eigen bv stamt al uit oktober. De afgelopen maanden voerde de directie daarover meerdere malen overleg met de Ondernemingsraad (OR). Hoewel die in eerste instantie negatief oordeelde over het plan, hebben de twee partijen inmiddels overeenstemming bereikt.

RTL Nieuws neemt binnen RTL een onafhankelijke en daarmee bijzondere positie in. Zij wordt in feite geleid door de Hoofdredactie en heeft een specifiek karakter. Hierbij past een separate entiteit”, aldus de directie. “De gedachte hierachter is dat de nieuwsorganisatie feitelijk opereert als een productiehuis met zijn eigen behoeftes en eigen dynamiek waaronder fluctuaties in het aantal FTE’s. Dit veroorzaakt een complexe rapportage, zowel intern als richting de aandeelhouder en dat wil de directie vereenvoudigen.”

De overgang naar de nieuwe bv heeft volgens de directie van RTL Nederland geen invloed op de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van de nieuwsorganisatie. “Alle contractuele en wettelijke arbeidsvoorwaarden worden gehandhaafd, inclusief bestaande toezeggingen op pensioengebied.” Ook de senioriteit die medewerkers hebben opgebouwd wordt in de nieuwe bv in acht genomen. Binnen RTL Nieuws BV wordt daarnaast een nieuwe medezeggenschapsstructuur opgetuigd.

Het onderbrengen van de nieuwsorganisatie in een aparte bv geeft aan RTL Nieuws en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) daarnaast de mogelijkheid te onderhandelen over een CAO die speciaal geldt voor RTL Nieuws. “Ons uitgangspunt is dat we iedereen arbeidsvoorwaarden bieden die zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de (toekomstige) nieuwsmedewerkers en de ontwikkelingen binnen de markt.”

Bron: Villamedia/BM
Foto: Jan Willem van Hofwegen/RTL

Bericht delen