Merel Westrik bespreekt alcoholgebruik vrouwen in Slokje Teveel?
vrijdag 7 januari 2022

Merel Westrik bespreekt alcoholgebruik vrouwen in Slokje Teveel?

Na dagen van proosten aan het einde van het jaar, proberen steeds meer Nederlanders in januari niets te drinken. Aan het eind van dry january zet Net5 in het programma Slokje Teveel? alle feiten en fabels rond alcohol op een rij.

Waarom vinden we drinken toch zo normaal? En waarom is het lastig om het níet te doen? Hoe slecht is het? Of valt er juist iets voor te zeggen om wél te drinken? In Slokje Teveel? bespreekt Merel Westrik het alcoholgebruik onder vrouwen. Het programma wordt uitgezonden op 27 januari om 20.30 uur op Net5.

Een wijntje bij het eten, een glas bier na een dag hard werken. We vinden het in Nederland volstrekt gewoon. Van kinderverjaardag tot supermarkt; de drank is nooit ver weg. De Gezondheidsraad adviseert om helemaal geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Maar meer dan de helft van de Nederlanders komt daar ver bovenuit.

Merel Westrik: “Onze band met alcohol; het heeft iets intrigerends. Ik denk dat ik op alle hoogte- en dieptepunten in mijn leven een glas in mijn hand heb gehad. Valt er iets groots te vieren: champagne. Is er verdriet, dan moet dat gestild worden met iets sterks. Ik hoor het mezelf vaak zeggen: ‘ik ben wel toe aan een borrel’. En het is ook zo geaccepteerd. Als je niet drinkt ben je al snel ‘ongezellig’ of ‘saai’. Moet je het nog uitleggen ook. En als je niet zwanger, islamitisch of aan de antibiotica bent, word je vaak ook nog overgehaald. ‘Ah, kom op, ééntje …'”

Waar komt dat vandaan? En wanneer slaat ‘gezellig’ drinken om in een probleem? In het programma praat Merel met ervaringsdeskundigen en experts. Ook heeft zij, voor het eerst in de Nederlandse televisiegeschiedenis, een bijeenkomst van ex-alcoholverslaafden bijgewoond. Daar ontmoet zij vrouwen die hun vaak aangrijpende verhalen over alcohol voor de camera durven te delen.

Speciaal voor Slokje Teveel? doen twintig bekende Nederlandse vrouwen een boekje open over hun drankgebruik. Hoeveel drinken zij en hoe vaak? En is dat meer of minder dan ze denken? Onder andere Anita Witzier, Susan Smit, Roos Schlikker en Isa Hoes hielden een maand lang een alcoholdagboek bij en delen hun ervaringen.

Slokje Teveel? wordt geproduceerd door Concept Street.

Bron: Talpa Network/BM
Foto: Cornelie Tollens/Talpa

Bericht delen