Woensdag 17 januari 2018

Media Diamant voor opnameleider Tommy Byrne

Tijdens de 2000ste live uitzending van De Wereld Draait Door maakte presentator Matthijs van Nieuwkerk gisteren bekend dat opnameleider Tommy Byrne wordt geëerd met een Media Diamant. Byrne, de vaste opnameleider van DWDD, werkt al sinds 1980 achter de schermen bij de televisie en wordt in zijn vak alom geprezen. Op donderdag 18 mei wordt de Media Diamant onthuld op het Media Park in Hilversum.

Byrne, geboren en getogen in Dublin, begon zijn loopbaan zo’n veertig jaar geleden als geluidstechnicus in de muziekwereld. In 1977 kwam hij voor een tour naar Nederland waarna hij zijn carrière in ons land vervolgde. Zijn eerste televisieklus was in 1979, als belichter. Tussen 1980 en 1989 was Byrne bij de NOS als belichter in dienst waarna hij zijn loopbaan vervolgde als opnameleider. Sinds 2005 werkt hij met als freelancer en is een veelgevraagd opnameleider bij tal van programma’s.

Jos Budie, voorzitter van de Stichting Media Diamant, verraste Tommy na de uitzending met het juryrapport: “…Tommy blinkt al tientallen jaren uit door tomeloze inzet, geweldig vakmanschap, echte Ierse passie en duidelijk aantoonbaar talent…. Een opnameleider van formaat!” Matthijs van Nieuwkerk vulde aan: “..Deze prijs is geheel terecht…Tommy behoort tot de absolute top!”

Met de eervolle vakprijs Media Diamant wordt erkenning gegeven aan bijzondere medewerkers áchter de schermen van radio, televisie en internet. In 2015 werd de eerste Media Diamant toegekend aan Regie Assisente Ilse Pollen. Later in het jaar viel de eer aan Hoofd Geluidstechnicus Theo Rutten. In 2016 kregen Senior Geluidstechnicus Paul Raaijman, Projectbegeleider Juliet Wagenaar en Senior Cameraman Peter Bakker de erkenning. De prijs bestaat uit een plaquette, ontworpen door Anneke Schat, die wordt geplaatst op de Diamantmuur van het Joop van den Endeplein op het Media Park. In 2016 werd de Stichting Media Diamant opgericht om de komende jaren de continuïteit van de Media Diamant te waarborgen. De Media Diamant wordt ondersteund door de Gemeente Hilversum, de Mediastad van Nederland.

Bron: Media Diamant/BM

Bericht delen