Koninklijke onderscheiding voor televisieproducent Roel Kooi
woensdag 26 april 2023

Koninklijke onderscheiding voor televisieproducent Roel Kooi

Televisieproducent Roel Kooi is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen in de stadsschouwburg in Utrecht uit handen van burgemeester Sharon Dijksma.

Kooi, mede-oprichter van productiebedrijf Tuvalu Media, kreeg de onderscheiding vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse mediasector. Zo werd de Nederlandse speelfilm Kauwboy mede dankzij hem een internationaal succes en stond hij als drijvende kracht bij Tuvalu Media aan de wieg van speelfilm Rundskop, die voor een Oscar werd genomineerd.

Ook was Kooi gedurende 10 jaar voorzitter van de overkoepelende organisatie van televisieproducenten OTP (nu NCP). In die rol heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de sterke positie van content-productiebedrijven in ons land.

Daarnaast was Roel Kooi nauw betrokken bij de oprichting van TV Academy, waar jonge mensen vanaf mbo-niveau met groot succes worden opgeleid voor het mediavak. Tenslotte is Kooi al lange tijd bestuurslid bij het Zeldzame Ziekten Fonds (ZZF) dat succesvol geld inzamelt voor onderzoek naar weinig voorkomende ziekten.

Bron: BM

Bericht delen