Kizzy presenteert Slavernij en wij
donderdag 15 juni 2023

Kizzy presenteert Slavernij en wij

Kizzy, zangeres en presentator, verzorgde donderdag 8 juni nog de spetterende opening van de Binge Awards in Beeld & Geluid. Nu duikt ze in de erfenis van het slavernijverleden op de Bovenwindse Eilanden.

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd beëindigd. Formeel gebeurde dat op 1 juli 1863, maar tot 1873 voerden tot slaaf gemaakten nog werk uit op de plantages onder ‘bijzonder toezicht’ van de staat. Naar aanleiding daarvan komen NTR en NOS met de driedelige serie Slavernij en wij, over verhalen van tot slaaf gemaakten van achtereenvolgens Suriname, Sint Eustatius & Sint Maarten en Curaçao, Aruba & Bonaire.

Dansen, muziek, gerechten van kaaskorstjes. Maar ook gewaagde vluchtpogingen in kano’s en gewelddadige opstanden. Tot slaaf gemaakten zijn altijd op zoek geweest naar manieren om te ontsnappen aan het systeem, zich te verzetten en hun eigen cultuur te bewaren. Evita Mac-nack (presentator Jeugdjournaal), Kizzy (zangeres en presentator) en Ira Kip (theatermaker) gaan in Suriname en op de Boven- en Benedenwindse eilanden op zoek naar verhalen over de kracht van tot slaaf gemaakten. Wat is er overgeleverd in de voormalige Nederlandse koloniën? Hoeveel trots ontlenen de bewoners aan hun voorouders?

Deze driedelige serie Slavernij en wij van NTR en NOS is gemaakt in het kader van de herdenking van de officiële afschaffing van de slavernij en is van 28 tot en met 30 juni te zien op NPO 2 (19.40 uur), NPO 1 (23.40 uur) en vanaf 28 juni meteen al compleet op NPO Start.

Bron: NTR/BM

Bericht delen