Filemon Wesselink onderzoekt afslankmiddel Ozempic
zaterdag 20 april 2024

Filemon Wesselink onderzoekt afslankmiddel Ozempic

In het programma PowNed of View: De Prikpen, te zien vanaf op 1 mei om 21.11 uur op NPO 3, onderneemt presentator Filemon Wesselink een bijzonder experiment.

Hij spuit het razend populaire afslankmiddel Ozempic bij zichzelf in om te kijken hoeveel kilo hij ermee af kan vallen. Tegelijkertijd neemt hij de kijker mee op een ontdekkingsreis rond het medicijn dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor diabetespatiënten, maar dat als bijwerking heeft dat je heel wat kilo’s kwijtraakt.

Hype
Juist door dit onverwachte side-effect is er wereldwijd een hype ontstaan, die ook Hollywood heeft bereikt. Sterren gebruiken het middel massaal om er op de rode loper goed uit te zien. Deze trend heeft zich als een lopend vuurtje verspreid, mede dankzij social media en influencers, die Ozempic aanprijzen als dé oplossing om je gewicht naar beneden te brengen. Er zit echter ook een schaduwkant aan deze ontwikkeling: de ongekende populariteit van Ozempic heeft ertoe geleid dat er een wereldwijd tekort is aan het medicijn. Hierdoor is het voor diabetespatiënten steeds lastiger om er aan te komen.

Zwarte handel
Filemon onderzoekt in het programma de bijwerkingen van het medicijn, praat met diabetespatiënten en laat ook de illegale handel zien, die is ontstaan door de populariteit van het middel. Privéklinieken verkopen het middel namelijk onder de toonbank zonder rekening te houden met de groep waarvoor het middel daadwerkelijk is bestemd.

Centraal in PowNed of View staat de vraag of Ozempic daadwerkelijk het wondermiddel is om af te vallen. Biedt dit medicijn de oplossing voor de wereldwijde obesitasepidemie, die ons land jaarlijks vele miljarden euro’s per jaar kost? En belangrijker nog, is slank worden voortaan slechts een kwestie van het krijgen van een prikje?

Filemon aan de prik
Om deze vragen te beantwoorden, neemt Filemon ook zelf een kuur. Zijn persoonlijke ervaringen vormen een cruciaal onderdeel van het programma en geven de kijker inzicht in de potentie, maar ook in de risico’s van het gebruik van Ozempic voor niet-medische doeleinden.

Filemon: “Ik ben in een maand tijd een flink aantal kilo’s afgevallen door wekelijks een spuitje te zetten. Ik pas eindelijk de broeken weer die ik twintig jaar geleden droeg. Ik denk dat Ozempic nog maar aan het begin staat van een revolutie in de bestrijding van overgewicht.”

Bron: PowNed/BM

Bericht delen