Eerste uitzending Gewoon. Bloot trekt 482.000 kijkers
maandag 22 maart 2021

Eerste uitzending Gewoon. Bloot trekt 482.000 kijkers

De NTR heeft de eerste aflevering van het nieuwe kindertelevisieprogramma Gewoon. Bloot op zondag 21 maart uitgezonden op NPO Zapp. Het programma waarin kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça vijf naakte mensen het hemd van het lijf vragen was vanaf 19.25 uur te zien.

De uitzending trok 482.000 kijkers, zo blijkt uit de gegevens van Stichting KijkOnderzoek. Tegenstanders van Gewoon. Bloot hebben eerder deze maand een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. Zij wilden voorkomen dat het programma te zien zou zijn. Kees van der Staaij van de SGP nam de petitie in ontvangst. De initiatiefnemer van de petitie, vlogger Daniël van Deutekom, was bang dat het programma onbedoeld negatieve effecten heeft.

Hij heeft 100.000 steunbetuigingen opgehaald van mensen die het met hem eens zijn. Hij vindt dat het programma te ver gaat. “Wij geloven dat het niet hoort om naakte lichamen van vreemde volwassen mensen rond kinderen te normaliseren. Wij volwassenen kunnen misschien wel het onderscheid maken tussen naaktheid en seksualiteit, kinderen kunnen dat veel minder”, aldus Van Deutekom. Maar de Tweede Kamer kan niet besluiten of een programma wel of niet wordt uitgezonden, dat is de verantwoordelijkheid van de NPO en de omroepen. Wel kan de minister van OCW onder druk van de Kamer een verzoek aan de NPO doen.

‘Educatief en leerzaam’
In een eerdere reactie zei de NTR al niet van plan te zijn het programma te schrappen. “De discussie onderstreept dat het belangrijk is dat dit programma er komt”. De omroep noemt het een educatief en relevant programma. “Het is met zorg, betrokkenheid en vakmanschap gemaakt en wij staan er als NTR volledig achter. Op sociale media en via reclames worden kinderen dagelijks geconfronteerd met gefilterde en gephotoshopte lichamen, maar dat is niet hoe een lijf er in het echt uitziet. Met het programma willen we kinderen leren dat lichamen er zijn in alle soorten en maten. En dat iedereen er mag zijn. We hopen zo bij te dragen aan een positiever zelfbeeld onder kinderen.”

Gewoon. Bloot is een remake van de Deense serie Ultra smider tøjet en is geproduceerd door Warner Bros. in coproductie met de NTR. Het programma bestaat uit acht afleveringen van 15 minuten, en is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit. In onderstaande aflevering van BM90 legt Jeroen te Nuijl uit dat producent Warner Bros. de gegevens van de crew van Gewoon. Bloot niet bekend wil maken ‘om hun veiligheid te kunnen garanderen’. Edson da Graça en zijn gezin ontvingen overigens voorafgaand aan de uitzending doodsbedreigingen. De presentator heeft aangifte gedaan.

Bron: BM

Bericht delen