Documentaire Selling a Colonial War wint Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award
vrijdag 17 november 2023

Documentaire Selling a Colonial War wint Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award

De Nederlandse documentaire Selling a Colonial War van regisseur In-Soo Radstake heeft de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023 gewonnen, zo werd bekendgemaakt tijdens de IDFA Award Ceremony op donderdag 16 november in Amsterdam.

De jury roemt ‘de ongekende rijkdom aan archiefmateriaal waarmee de film eloquent de complexiteit van de weinig bekende koloniale geschiedenis en de ontkenning daarvan aan elkaar verbindt.’ De Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award bestaat uit een geldbedrag van € 5000 en een sculptuur en wordt toegekend aan de filmmaker die op bijzondere wijze archief gebruikt.

Selling a Colonial War van In-Soo Radstake is geproduceerd door Nadadja Kemper en Rob Vermeulen van Holland Harbour. De documentaire toont de wijze waarop de Nederlandse overheid de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het daaropvolgende geweld (1945-1950) presenteerde.

Filmmaker In-Soo Radstake onderzoekt een veelheid aan perspectieven, waaronder die van de Nederlandse overheid, militairen in het Nederlandse en Nederlands-Indische leger, Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, de internationale gemeenschap en verschillende bevolkingsgroepen in het voormalige Nederlands-Indië. Archiefbeelden, onder meer afkomstig van Beeld & Geluid, vertellen niet alleen een verhaal over dekolonisatie maar vormen ook een kroniek van onze omgang met het verleden.

Selling a Colonial War is vanaf 11 januari 2024 in de bioscoop te zien. Voor de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023 waren elf documentaires uit het programma van IDFA genomineerd. De jury voor de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023 bestond uit: Biljana Tutorov (schrijver, regisseur en producent), Melissa Thackway (lector, schrijver, researcher en vertaler) en Oris Aigbokhaevbolo (schrijver, recensent en verslaggever).

Beeld & Geluid is sinds 2014 partner van IDFA. De samenwerking richt zich op het hergebruik van archiefmateriaal in documentaires. Met het partnerschap wordt de verbinding benadrukt tussen kwalitatief hoogwaardige documentaires en de rol die een rijk en toegankelijk archief inclusief professionele ondersteunende expertise daarbij kan spelen.

Bron: Beeld & Geluid/BM
Foto: Producent Nadadja Kemper en regisseur In-Soo Radstake

Bericht delen