Dag Mies
woensdag 28 februari 2018

Dag Mies

Hoe en waarom Mies Bouwman plotseling de televisiewereld vaarwel zei, beschrijft haar laatste programmadirecteur bij de AVRO, Boudewijn Klap, in een persoonlijk In Memoriam.

“Leen en ik willen je persoonlijk komen vertellen waarom we zo plotseling afscheid willen nemen van de AVRO en de televisiewereld, Boudewijn: het is mooi geweest!” Kort en bondig. Niet om de hete brij heen draaiend, kondigde Mies in 1993 haar onverwachte afscheid aan, nadat de populaire vakvrouw een tv-seizoen eerder haar verrassende comeback had gemaakt bij de AVRO. Met die opzienbarende terugkeer op het publieke podium stond Mies Bouwman – Licht uit, spot aan! – zelf even In de hoofdrol.

Mies kwam een bos bloemen brengen. Zomaar, even op ziekenbezoek. Dacht ik. Maar er was nog een andere, belangrijke reden om naar Naarden te komen: ze kwam mij, in mijn toenmalige functie als programmadirecteur van de AVRO, als eerste persoonlijk op de hoogte brengen van haar besluit. Ze wilde stoppen met In de Hoofdrol.

En dan kun je hoog of laag springen, nog eens extra met de geldbuidel rammelen, maar wat Mies in haar hoofd had – en ongetwijfeld met haar man en tv-insider Leen Timp uitgebreid besproken – was een weloverwogen standpunt waarvan ze niet meer af te brengen was. Ik zag mijn ster in het genre amusement verdwijnen en het fundament onder het nieuwe tv-seizoen ineenstorten. Natuurlijk probeerde ik op haar populariteit en portemonnee in te praten. Net als een jaar eerder. Ja, ze had inderdaad nog een contract voor een tweede seizoen, maar, zo zei Mies, ze had “het allemaal wel gezien.”

Mies had al een paar jaar, gedwongen door ziekte, geen programma’s meer gemaakt. Het grote publiek ging ervan uit dat de tv-diva vanwege gezondheidsredenen niet meer zou terugkeren op de buis. Maar Mies werd beter en wilde, nog een keer, laten zien dat ze nog niet was afgeschreven. Ik had daar, via onze gemeenschappelijke AVRO-vriend Gerrit den Braber, lucht van gekregen…

Ze reageerde opvallend positief, vitaal en vrolijk op mijn voorstel om het AVRO-amusement nieuw leven in te blazen. Ja, dat wilde ze wel. En die nieuwe serie In de Hoofdrol scoorde onmiddellijk ouderwetse kijkcijfers. Maar de tijden waren veranderd. De tv-business was steeds minder ‘haar televisiewereld’, de competitie met de commerciële concurrentie werd feller en harder. Ook de dagelijkse reis naar dat nieuwe Showbizzcity in Aalsmeer viel haar zwaar. Eigenlijk vond ze het niet echt leuk meer.

Zo kwam Mies met levenspartner Leen Timp naar Naarden om uit te leggen waarom de AVRO beter kon afzien van een tweede seizoen. Onverwacht. Maar goed doordacht. En liefdevol – met bloemen en in eigen stijl – gebracht. Een unieke stijl, waarmee Mies sinds Open het Dorp en later onder meer Een van de Acht de harten van miljoenen Nederlanders had veroverd. Haar levensgeluk hing er niet meer van af, ze had Nederland nog een keer een poepie laten ruiken.

Mies bleef de televisiewereld sindsdien wel actief en vol belangstelling volgen. Maar het echte geluk vond ze niet meer in Hilversum. Dat vond ze in haar sfeervolle boerderij langs de Lek in Elst. In haar moestuin, bij haar gezin, met Leen en al die anderen die haar lief waren.

Boudewijn Klap

 

Bericht delen