Cross Media Café over de stem van AI
dinsdag 7 november 2023

Cross Media Café over de stem van AI

Het komende Cross Media Café in Beeld & Geluid focust op het via AI genereren van levensechte stemmen. Welke kansen geeft dat voor content in sport-, nieuws- en entertainment-producties?

De voortdurende golf van innovaties rondom AI heeft een aanzienlijke impact op verschillende facetten van de media-industrie. Wat vandaag mogelijk is, kan binnen enkele weken alweer verouderd zijn.

Het Cross Media Cafe van 21 november richt zich specifiek op een opmerkelijk aspect van deze AI-golf: de opkomst van de generatie van levensechte stemmen. Dit fenomeen opent de deur naar tal van nieuwe mogelijkheden in contentproductie voor sport, nieuws en entertainment. Van gepersonaliseerde voice-overs tot realistische chatbots. Maar het roept tegelijkertijd ook veel vragen op over de technologie, inzetbaarheid en ethische aspecten.

Sprekers
Tom van de Wetering – Projectleider generatieve AI, HKU. ElevenLabs was dit jaar in staat om ook Nederlandstalige stemmen te genereren. Tom was de eerste die een volledige podcast creëerde gebaseerd op de stemmen van enkele internetpioniers, met als titel: ‘Fake POM, je stem behoort nu aan ons’.

Dave Bitter – Developer/Consultant bij iO. Hoe zorg je dat je een natuurlijk gesprek kan voeren met een AI bot? Dave heeft bij blended agency iO een interactieve demo gemaakt met tal van praktische toepassingen voor de combinatie van AI en voice interfaces.

Samet Yilmaz – Technical Director of Innovations, Handpicked agencies. Met verschillende AI tools en een team van muzikanten werkte Samet aan de Nederlandse inzending voor het AI Songfestival van dit jaar. Dit initiatief van VPRO en NPO brengt inmiddels jaarlijks de internationale top van creatieve AI ontwikkelaars bij elkaar.

Thirsa van Til – (Stem) actrice in Nederland en de VS. Naast haar werk voor televisie, is Thirsa ook een veelgevraagd voice-over actrice. Hoe kijkt zij naar de nieuwe ontwikkelingen rondom AI, wat doen haar opdrachtgevers en welke rol ziet ze voor zichzelf?

Manon de Jonge – Projectmanager innovatie, NOS Lab. NOS werkt aan een experiment waarbij AI-gegenereerde stemmen nieuwsselecties voorlezen, met als doel de nieuwsvoorziening toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Iddo Havinga – Chef Audio, NRC. Eerder dit jaar besloot NRC om de stemmen van twee redacteuren in te zetten voor het automatisch voorlezen van nieuwsberichten. Wat zijn de reacties van het publiek op deze service, en wat zijn de vervolgstappen?

Daan Odijk – Head of Data en AI, RTL Nederland. Bij RTL wordt bij stemverwerking gekeken naar spraakherkenning, ondertiteling en text-to-speech. Wat zijn de ervaringen en welke doelen worden nagestreefd?

Maaike Harbers – Lector Artificial Intelligence & Society, Hogeschool Rotterdam. Maaike is betrokken bij het project: Designing Responsible AI for Media Applications. Hoe ontwikkel je een nieuwe aanpak in een veld dat dagelijks lijkt te veranderen?

Bas van Teylingen – Creative Media Professional (regie, radio, creatie en podcast). Bas combineert verschillende tools om stemmen te ‘maken’ die gebruikt worden voor radiovormgeving, promo’s en trailers. Hij legt uit hoe hij dat doet en welke innovatieve mogelijkheden hij ziet.

Praktische informatie
Het Cross Media Café zal plaatsvinden op dinsdag 21 november bij Beeld & Geluid en is gratis fysiek bij te wonen. Aanmelden is hier mogelijk. De bijeenkomst duurt van 15.00 – 16.30 uur. Er is geen pauze tussendoor. Vanaf 16.30 uur is er een gezellige netwerkborrel.

Heb jij een vraag voor een van de sprekers? Mail dan naar communicatie@mediaperspectives.nl. Je kunt ook in de zaal je vraag stellen. Vanaf heden zijn de Cross Media Café’s enkel fysiek bij te wonen. Er is dus geen livestream. Wel worden de bijeenkomsten opgenomen en achteraf gedeeld.

Bron: Beeld & Geluid/BM

Bericht delen