Carl Lunenborg, abrupt afscheid van een mediapionier
donderdag 5 januari 2023

Carl Lunenborg, abrupt afscheid van een mediapionier

Carl Lunenborg, Luun voor zijn mediavrienden, is in de nacht van dinsdag op woensdag in Amersfoort overleden. De mediajournalist, groot geworden bij AVRO Bode-Televizier, oprichter van tvgids.nl en recent streamingmagzine.nl, was zijn tijd vaak ver vooruit. Man van print werd voorvechter van online, het platform van de toekomst, zo wist Carl (66) al op het moment dat alle teksttijgers amper wisten wat een url was…

Fragment uit het bericht dat ex-Televiziercollega Mieke van Wijk gisteren op Facebook plaatste: ‘Tot onze grote schrik bereikte ons het bericht dat Carl Lunenborg vannacht volkomen onverwacht is overleden. Hij zou in april vervroegd met pensioen gaan om wat meer tijd te hebben voor zijn privéleven. De afgelopen drie jaar was hij heel gelukkig met Maureen van der Velden met wie hij in Amersfoort woonde. Op 21 november verloor Carl zijn moeder. Hij heeft tot haar laatste ademzucht aan haar bed gezeten, een ervaring die grote indruk op hem had gemaakt. Niet wetende dat hij haar zo snel in haar reis zou volgen.’

Ik begon ooit, in 1985, op de redactie van AVRO Bode en Televizier, toen nog in groot formaat met veel redactieruimte en een miljoen oplage. Carl Lunenborg, Leks van der Horst en Ferry ‘Excelsior Recordings’ Roseboom waren – hoe verschillend in stijl en karakter ook – mijn leermeesters in de journalistiek op de vierkante millimeter, maar ook in reportages en interviews. Het waren swingende tijden, waarin ook John Lukken en Edger Hamer als jonge hemelbestormers op die toen nog grote redactie rondstruinden.

Maar Carl moest doorrr. Internet (“Wat?”) en online (“Spreek je moers taal Luun!”) waren zijn toverwoorden. TV-nieuws op internet! Dwars tegen de stroom in bij twee succesvolle tv-tijdschriften initieerde hij tv-gids.nl en werd hij online data-specialist. Na die gidsfunctie in print en online, steeds over televisie, begon hij in januari 2021 aan een nieuw avontuur: streamingmagazine.nl.

Vanuit zijn eigen bedrijf E-Intelligence combineerde de online data-analist zijn nieuwe expertise met het oude ambacht: redigeren, redactie en goed gidsen, nu in de wondere wereld van al die streamers. Inderdaad, weer die gidsfunctie, op al die online platforms die nu o zo vertrouwd zijn. Bij FC Klap hield Carl zo’n twee jaar kantoor. Dag Luun, sterkte Maureen.

Erik Klap
Ex Televizier, nu FC Klap en BM

Bericht delen