BVN verder met volledig Nederlandse NPO-programmering
dinsdag 6 april 2021

BVN verder met volledig Nederlandse NPO-programmering

BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen buiten Nederland en Vlaanderen, gaat vanaf 1 juli 2021 verder met een 100 procent Nederlandse NPO-programmering. Het samenwerkingsverband binnen BVN wordt de komende maanden afgebouwd vanwege een nieuwe digitale strategie van de Vlaamse minister van Media. BVN biedt vanaf genoemde datum het beste van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aan alle Nederlandstaligen die buiten Nederland wonen of verblijven.

De zender blijft overal ter wereld via internet beschikbaar en in een belangrijk deel via de satelliet. Vlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli 2021 het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. “Met respect voor de keuze van de Vlaamse minister van Media gaan beide partners op constructieve manier uit elkaar. We kijken terug op een prettige samenwerking”, zegt Frans Klein, voorzitter van het BVN-bestuur.

Voor Nederlandstalige tv-kijkers wereldwijd biedt BVN vanaf komende zomer een volledig uit NPO-programma’s bestaand aanbod, niet alleen overal via internet, maar ook via satellietontvangst. De 113WA-Eutelsat-satelliet zorgt bijvoorbeeld voor ontvangst van BVN in de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren, maar ook in Zuid- en Midden-Amerika en een groot deel van de Verenigde Staten. Daarnaast blijft BVN ook te ontvangen via de Astra 1-satelliet in heel Europa en het aangrenzende gebied in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië.

Het einde van de samenwerking binnen BVN heeft helaas wel gevolgen voor een gedeelte van de huidige satellietdistributie. Klein: “De hoge kosten voor het uitzenden via de satelliet konden tot nu toe worden gedeeld met Vlaanderen, maar nu deze subsidie stopt, zijn we helaas genoodzaakt om te bezuinigen op enkele dure satellietcontracten.” Voor sommige kijkers naar BVN heeft dit al vanaf 1 mei gevolgen voor de satellietontvangst. “We vinden het heel vervelend voor het deel van de kijkers dat via deze satellieten naar onze zender kijkt. Maar we hopen dat deze mensen alsnog BVN kunnen bekijken via het internet.”

De naam BVN blijft bestaan en verwijst vanaf 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’. BVN wordt sinds 2015 wereldwijd via internet gratis aangeboden. Hiervoor hoeven dus geen abonnementskosten worden betaald. De BVN-livestream is te vinden via de website www.bvn.tv/bvnlive en via de gratis BVN-app (voor Android en iOS).

De volgende satellieten stoppen binnenkort definitief met doorgifte van BVN: SES-5 (in midden en zuidelijk Afrika) per 1 mei 2021, AsiaSat 5 (in Azië) per 1 juli 2021, Optus D2 (in Oceanië) per 1 juli 2021, Galaxy 19 (in Canada, Verenigde Staten en Midden-Amerika) per 1 juli 2021, Multichoice/DStv (in zuidelijk Afrika) per 1 november 2021.

Bron: NPO/BM

Bericht delen