Veiling commerciële FM-frequenties van start
dinsdag 4 juli 2023

Veiling commerciële FM-frequenties van start

Vanaf 4 juli worden alle commerciële FM-frequenties opnieuw geveild. Dat betekent dat de radiostations geld moeten bieden op het FM-kavel dat ze graag willen hebben of houden. Er zijn negen FM-kavels te verdelen.

Op die kavels zijn nu Radio 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Qmusic, 100% NL, SLAM!, Sublime en BNR Nieuwsradio te horen, maar na de veiling kan dat zomaar anders zijn. Een mediabedrijf mag straks nog maximaal drie commerciële FM-frequenties hebben. Nu zijn er dat nog vier. Talpa Network, dat vier commerciële zenders in bezit had, verkocht daarom onlangs Radio Veronica aan Mediahuis.

De startprijs voor het FM-kavel waarop nu Qmusic te horen is begint op 15,8 miljoen euro. Voor andere kavels ligt de startprijs tussen de 2,6 miljoen en 15,4 miljoen euro. Alleen voor de kavels waarop nu nog BNR Nieuwsradio en 100% NL te horen zijn, is er geen beginprijs. Dat komt omdat het geclausuleerde kavels zijn en zenders daar aan strenge eisen moeten voldoen.

De kans is groot dat er hogere bedragen worden geboden dan de startprijzen. Dat komt mede omdat buitenlandse partijen als Bauer Media Group en Global hebben aangegeven ook biedingen te zullen doen. De veiling van vergunningen voor commerciële FM-radiofrequenties moet minimaal 73,7 miljoen euro opbrengen. Volgens Audify, dat de belangen van radiozenders behartigt, werd er vorig jaar voor 203,3 miljoen euro aan radioreclame verkocht op de publieke en commerciële zenders. Niet gek dus dat er om die schaarse FM-frequenties een flinke strijd zal losbarsten.

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat maakt in augustus bekend aan wie de vergunningen zijn toegewezen. Dat is wanneer de partijen met hun winnende bieding het geld hebben overgemaakt. De nieuwe vergunningen zijn voor een periode van twaalf jaar, tot 2035. Daarbij wordt analoge radio (FM) gekoppeld aan digitale radio (DAB+). Door de frequenties twaalf jaar vrij te geven, wil het ministerie de partijen de ruimte geven om hun investeringen terug te verdienen. Ook belooft EZK hiermee dat FM niet voor 2035 wordt uitgefaseerd en volledig wordt vervangen door DAB+.

Op 1 september lopen de huidige vergunningen af en kunnen de partijen gebruik gaan maken van de nieuwe vergunning. De frequentieveiling is dan definitief afgerond.

Bron: Radiofreak/NOS/BM

Bericht delen