Stembussen Snob 2000 zijn weer open
zaterdag 19 november 2022

Stembussen Snob 2000 zijn weer open

Tien jaar geleden organiseerden de bloggers van OndergewaardeerdeLiedjes.nl voor het eerst een alternatieve eindejaarslijst. Inmiddels is de Snob 2000 uitgegroeid tot een traditie, waarin muziekliefhebbers terecht kunnen voor hun favoriete liedjes die niet verkiesbaar zijn in de Top 2000 van NPO Radio 2.

Door de jaren heen heeft de Snob 2000 veel invloed uitgeoefend op de lijst van NPO Radio 2, aldus Freek Janssen, een van de initiatiefnemers. “In de eerste editie kon je bijvoorbeeld bij de Snob 2000 nog stemmen op No One Knows van Queens of the Stone Age en Teardrop van Massive Attack. We hebben uitgerekend dat 1.000 liedjes de overstap gemaakt van de Snob 2000 naar (de keuzelijst van) de Top 2000. We zijn daarmee de tipparade van de Top 2000 geworden.”

Bohemian Rhapsody-effect voorkomen
Vorig jaar stond Instant Street van de Belgische band dEUS op 1. Eerder leverden The War on Drugs, Porcupine Tree, Radiohead, Queens of the Stone Age en Bruce Springsteen de nummer 1. Nummer 1-noteringen zijn het volgende jaar automatisch uitgesloten van deelname. De lijst heeft daarmee hoe dan ook elk jaar een nieuwe nummer 1, om het ‘Bohemian Rhapsody-effect’ te voorkomen.

De keuze bestaat dit jaar uit bijna 8.000 liedjes. De stembus van de Snob 2000 is geopend van 19 tot en met 29 november.

Nieuw is dat de bekendmaking dit jaar gefaseerd gebeurt. Op 18 december start Pinguin Radio met de uitzending van de lijst. Elke dag wordt op OndergewaardeerdeLiedjes.nl het deel van de lijst gepubliceerd die op die dag wordt gedraaid. De nummer 1 wordt gepubliceerd op 31 december, de laatste dag van de uitzending op Pinguin Radio. De uitzending wordt gepresenteerd door bekende dj’s als Melle Tuik, René Kint en DJ Ratz.

Bron: Pinguin Radio/BM

Bericht delen